Tv-uitzending 04-03-2019

CBD-olie heeft tegenwoordig een nieuwe klassificatie: 'novel food'. Dit betekent dat het aan strengere eisen moet voldoen en de producten mogelijk uit de schappen moeten. Gaat men het dan niet bij het illegale circuit halen? En: juristen krijgen een laag vast bedrag van je rechtsbijstandverzekering, kun je dan wel fatsoenlijk geholpen worden?

CBD-olie uit de schappen?

Het werkt tegen tal van kwaaltjes: van slapeloosheid tot eczeem, van ADHD tot stoppen met roken; CBD-producten. Radar besteedde eerder aandacht aan CBD-olie, want eigenlijk weten we niet wat erin zit. Omdat het een voedingssupplement is, wordt dat niet gecontroleerd en weet de gebruiker niet precies wat hij of zij tot zich neemt. Brussel besloot daarom onlangs dat CBD-producten beter onderzocht moeten worden en heeft het aangemerkt als ‘novel food’. Dat betekent dat pillen, capsules, crème of olie met CBD-extract erin aan strengere wet- en regelgeving moeten voldoen. Als de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) dit besluit gaat handhaven, moeten alle CBD-producten uit de schappen. Producenten vrezen een run naar het illegale circuit, en die vrees is niet geheel onterecht. Uit een poll van Radar onder CBD-oliegebruikers blijkt dat bijna 50 procent CBD-producten illegaal gaat kopen als het in de winkel niet meer te krijgen is. Dus wat gaat Nederland met dit Europese besluit doen? Maandag in Radar.

Kijk het fragment terug: Wietolie: een wondermiddel?

Fixed fee rechtsbijstandverzekeringen

Als je aanspraak maakt op je rechtsbijstandsverzekering ga je ervan uit dat je de best mogelijke juridische hulp krijgt, je betaalt tenslotte premie. Radar krijgt een contract onder ogen waarin staat dat een ingehuurde jurist een vast bedrag krijgt per dossier. Die vergoeding is dermate laag, dat de vraag is hoeveel werk de jurist in het dossier gaat steken om het tot een goed einde te brengen voor de klant. Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid voor de SP, stelt dat je als klant op deze manier echt niet geholpen wordt. Daar bovenop weet de klant waarschijnlijk niet dat het dossier wordt behandeld door een externe partij. Nu rijst de vraag of alle rechtsbijstandsverzekeraars op deze manier te werk gaan. Radar heeft zo’n 30 partijen aangeschreven, maandag in de uitzending de antwoorden.

Livestream

Na de uitzending praat Fons nog even na met CBD-onderzoeker Joost Heeroma, die vragen van de kijkers beantwoordt.

Bekijk de livestream