background branding

Tv-uitzending 14-11-2022

Het debat over het nieuwe pensioenstelsel woedt in alle hevigheid. Het raakt dan ook elke Nederlander. Maar wat zouden de gevolgen zijn van het nieuwe systeem? Radar onderzoekt de risico's. En we rekenen uit wat de nieuwe zorgpremies gaan betekenen voor jou. Waar moet je op letten als je een nieuwe zorgverzekering kiest?

De pijnpunten van het nieuwe pensioenstelsel

Er is veel te doen over de plannen voor het nieuwe pensioenstelsel. Het betreft de grootste financiële stelselwijziging in de geschiedenis van Nederland, waarmee bijna 1500 miljard euro is gemoeid. Maar is er wel voldoende duidelijkheid over de gevolgen om hierover nu een besluit te kunnen nemen?

Waar ons pensioen in het huidige stelsel wordt opgebouwd in een collectieve pot, krijgt straks iedereen een individueel budget. Pensioenfondsen doen in het nieuwe stelsel geen beloftes meer over de hoogte van pensioenen. Doorrekeningen van de mogelijke scenario's houden bijvoorbeeld geen rekening met de huidige hoge inflatie. Het wordt onzekerder welk bedrag je maandelijks ontvangt als je eenmaal van je pensioen mag genieten. Zo zijn er nog heel veel vragen.

Radar neemt de pijnpunten door en geeft antwoord op de vraag wie profiteert en wie er bekaaid vanaf komt als de nieuwe pensioenwet wordt aangenomen. Minister Carola Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt reageren in de studio.

Mbo'ers gediscrimineerd vanwege opleiding

De toegang tot een kroeg geweigerd worden, omdat je mbo-student bent. 'Pure discriminatie', volgens de MBO Raad. Toch overkomt het Jelmer Becker, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs MBO (JOB) als hij met Radar mee gaat naar Utrecht en zes kroegen bezoekt met de verborgen camera. Bij twee kroegen wordt hij geweigerd vanwege zijn opleiding. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering?

De zorgpremies van 2023 worden in het weekend van 12 november bekend gemaakt. Bijna de helft van Nederlanders is bang de stijgende premie niet meer te kunnen betalen. Nog belangrijker is het om de juiste risico’s in te schatten, maar dat blijft vaak een gok. Ga je all-in en kies je voor aanvullende zorg die je uiteindelijk ook afneemt, dan is het jackpot. Maar heb je de fysiotherapie niet nodig waar je je voor verzekerd hebt, dan is het voordeel voor het huis; de verzekeraar. Radar gaat met jou het zorgcasino in en legt alle kanskaarten op tafel.