Wat is de beste zorgverzekering voor jou in 2023? Zo vergelijk je de premies en risico’s

Het is weer tijd om een zorgverzekering te kiezen, want op 12 november zijn de nieuwe premies voor 2023 bekend gemaakt. De premies stijgen gemiddeld met zo’n 10 euro per maand en bijna 1 op de 2 Nederlanders is bang dat ze de hogere premie niet meer kunnen betalen. Dus hoe kies je een verzekering waar je zoveel mogelijk mee bespaart… en die tegelijkertijd voldoende dekking geeft voor zorg?

Zorgverzekeringen worden niet alleen duurder vanwege de forse premiestijging, maar ook omdat de collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt afgeschaft. Ongeveer 60 procent van de Nederlanders heeft zo’n korting en kan hier dus komend jaar geen gebruik meer van maken. 

Verzekering met vrije zorgkeuze wordt steeds zeldzamer

Daarnaast valt op dat de restitutiepolis, waarbij je vrije zorgkeuze hebt, nog schaarser wordt. Een paar jaar geleden werden er nog zestien restitutiepolissen aangeboden, maar dit verandert naar slechts vijf in 2023. Je leest in dit artikel hoe een restitutiepolis werkt en hoe deze verandering impact heeft op Aukje, die bij een psycholoog loopt.

Meer zorgtoeslag in 2023

Een voordeel komend jaar is dat de zorgtoeslag omhoog gaat met zo'n 35 euro per maand, naar maximaal 154 euro per maand. Hoeveel je precies krijgt, is afhankelijk van je inkomen. Vanaf 25 november kun je op de site van de Belastingdienst in ‘Mijn toeslagen’ zien hoeveel toeslag je krijgt.

Hoe maak je de juiste keuze?

Als je kiest voor de laagste maandelijkse premie met de minste dekking kun je geld besparen, maar je kunt ook veel geld verliezen als je toch zorg nodig hebt. Het is een kwestie van risico’s inschatten en kiezen welke kansen je pakt.

Stel bijvoorbeeld dat je als vrouw van dertig graag zwanger wilt worden en wilt bevallen in het ziekenhuis. Daarvoor kun je je aanvullend verzekeren. Je kunt daarmee veel geld besparen, maar dat hangt af van de kans dat je zwanger wordt. Dat leggen we uit in deze video:

Aanvullende verzekering voor planbare zorg

Als je planbare zorg nodig hebt, kun je in de meeste gevallen berekenen wat voor jou de voordeligste keuze is. 

Denk bijvoorbeeld aan een beugel voor een kind onder de achttien jaar. Orthodontie zit niet in de basisverzekering en de kosten van een beugel zijn in het eerste jaar zo’n 1500 euro. Is het kind niet aanvullend verzekerd, dan moeten de kosten voor de beugel volledig betaald worden. 

De ouder kan er ook voor kiezen om voor het kind een aanvullende verzekering af te sluiten. Hiervoor krijg je een dekking van 1500 euro. De kosten van de beugel worden dus weggestreept. Dit kost je 32,75 euro per maand aan premie voor een aanvullende verzekering en komt neer op 393 euro voor een volledig jaar. De ouders besparen dus 1107 euro als zij kiezen voor een aanvullende verzekering. 

Let wel op, want sommige verzekeraars keren bij orthodontie alleen uit als je eerst minimaal een jaar verzekerd bent voor orthodontie.

Deels planbare zorg

Er zijn ook zorgkosten die je maar deels in de hand hebt, zoals de tandarts. Een (half) jaarlijks consult kan je al incalculeren. Als je wilt inschatten hoeveel zorg je in het komende jaar nodig hebt, kun je je tandartscontrole vlak voor het nieuwe jaar inplannen. Zo kan de tandarts je vertellen wat je volgend jaar eventueel nodig hebt. Op basis van zo’n offerte kan je dan uitrekenen of een aanvullende verzekering verstandig is. 

Toch kun je ook ineens onvoorziene zorg hebben: stel je kies breekt af en je hebt een kroon nodig. Als je niet aanvullend verzekerd bent, moet je de kosten voor het consult en de kroon volledig betalen. Dat komt al gauw neer op zo’n 723,45 euro. Als je wel een tandartsverzekering afsluit dan ben je gedekt voor 500 euro. De kosten voor deze aanvullende premie zijn 41,25 euro per maand, dus 495 per jaar. Je bespaart met een aanvullende verzekering dus maar 5 euro per maand als je een kies breekt. Als je geen kies breekt en geen aanvullende verzekering neemt, bespaar je 495 euro. 

Daarbij moet je ook opletten dat je bij een aantal verzekeraars minimaal een jaar aanvullend verzekerd moet zijn voor de tandarts voordat je de kroon vergoed kan krijgen vanuit de aanvullende verzekering.

Hoog of laag eigen risico?

Bij een hoger eigen risico betaal je minder premie dan bij een laag eigen risico. Het eigen risico is altijd sowieso 385 euro, maar je kunt het vrijwillig ophogen tot maximaal 885 euro. Ophogen kan je geld besparen als je geen zorg nodig hebt, maar als je toch zorg nodig hebt dan betaal je met een hoog eigen risico 885 euro uit eigen zak. 

Om je keuze te bepalen kun je kijken naar je medische verleden en aan de hand daarvan inschatten welke zorg je komend jaar nodig gaat hebben. Neem bijvoorbeeld een vrouw van 65 jaar. Zij besluit een laag eigen risico te nemen. Ze valt en na een röntgenfoto blijkt dat haar arm gebroken is en in het gips moet. De kosten van de foto zijn zo’n 40 euro en de gipskosten zijn ongeveer 560 euro.

Medische hulp voor een gebroken arm valt onder het eigen risico. Ze betaalt hier ruim 126,95 euro per maand voor, jaarlijks komt dat neer op 1523,40 euro. Dus in totaal gaat haar dit 1908,40- kosten

Had ze gekozen voor een hoog eigen risico van 885 euro, dan kost haar dit 107,45 euro per maand, per jaar komt dit neer op 1289,40 euro. Dus met een hoog eigen risico kost de gebroken arm haar 1889,40 euro en daarmee bespaart ze in totaal 19 euro.

Forumreacties

99
  • Door Radar

De vrije zorgkeuze wordt komend jaar nog meer beperkt. Vorig jaar kon je nog kiezen uit vijftien restitutiepolissen, maar in 2023 blijven hier slechts zes van over. In de uitzending van Radar hebben we het over de zorgverzekering voor 2023. Is het goed of juist slecht dat restitutiepolissen verdwijnen? Heb jij hier een mening over? Praat mee in dit topic!

  • Door DeZevendeHenk

Geen idee, maar als ze zo vreselijke in trek zijn zouden ze niet verdwijnen.

  • Door Bezorgdeburger

Ik vind het idioot dat er voor de basis zorgverzekering verschil gemaakt wordt tussen restitutiepolis en naturapolis. Als je ziek bent moet je gewoon geholpen kunnen worden in dichtsbijzijnde ziekenhuis. En 100 procent vergoed krijgen Of in specialistisch ziekenhuis mocht je iets mankeren dat niet overal behandeld kan worden. Ook elke apotheek moet Jou medicijnen kunnen leveren. Die hele privatisering van de zorg waar deze twee verschillende polissen uit ontstaan zijn is een schandalige constructie. Dat is mijn mening