In 2023 wéér minder restitutiepolissen: van vijftien naar zes

22-11-14-ggz-psycholoog-therapie-verzekering-restitutiepolis-174090838_s.jpg

De vrije zorgkeuze wordt komend jaar nog meer beperkt. Vorig jaar kon je nog kiezen uit vijftien restitutiepolissen, maar in 2023 blijven hier slechts zes van over. Als je niet oplet kan dat flink in de papieren lopen, want als jouw zorgaanbieder niet gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar, krijg je die zorgkosten mogelijk niet langer 100 procent vergoed.

‘Vijf jaar geleden (2017) waren er nog 26 restitutiepolissen. Vorig jaar had je nog keuze uit 15 restitutie polissen, maar aankomend jaar zijn dit nog maar 6 restitutiepolissen waar je uit kunt kiezen’, vertelt Mirjam Prins van Independer. 
 
‘De twee grote zorgverzekeraars die stoppen in 2023 met de restitutiepolis zijn VGZ en FBTO. Eerder stopten OHRA, Nationale Nederlanden en Zorg en Zekerheid al met hun restitutieverzekering (per 1 januari 2022). En daarvoor, in 2021, besloten DSW en ONVZ om geen restitutie polis meer aan te bieden.’

Bij een restitutiepolis heb je alle keuzevrijheid qua zorgaanbieders, omdat alle zorg volledig wordt vergoed. Dus ook die van ongecontracteerde zorgverleners. Hiertegenover betaal je wel een hogere premie dan bijvoorbeeld bij een natura- of combinatiepolis - ook dit jaar is dit verschil toegenomen. ‘Bij de grote verzekeraars betaal je ruim 10 euro per maand (120 per jaar) meer voor zo’n verzekering’, aldus Prins.

100 procent vergoeding van zorg verdwijnt langzaam

De restitutiepolis verdwijnt de afgelopen jaren echter bij steeds meer verzekeraars. Hiervoor komt bij de meesten een zogenoemde combinatiepolis in de plaats, die een deel van de zorg niet meer volledig vergoedt. Er worden komend jaar opnieuw meer restitutiepolissen in combinatiepolissen omgezet.

Combinatiepolis: middenweg tussen natura en restitutie

De combinatiepolis is kortom in opkomst, maar wat houdt hij in? Dit is een polis die tussen natura en restitutie in zit. Je betaalt hier bij bepaalde niet-gecontracteerde zorg zelf een percentage. Dat kan variëren van 10 tot meer dan 25 procent. Zoals we eerder schreven kan dat voor bepaalde mensen zelfs oplopen tot een extra maandelijkse bijdrage van meer dan 100 euro.

Ga je met een combinatiepolis naar een gecontracteerde zorgaanbieder, dan krijg je wel nog altijd de volledige rekening vergoed. Bij de ene verzekeraar kan het zijn dat de combinatiepolis nog wel 100 procent vergoedt voor bepaalde niet-gecontracteerde zorg, terwijl dit bij de ander niet zo is.

Als je op dit moment gebruik maakt van zorg vanuit je restitutiepolis, dan kan het dus zo zijn dat jouw niet-gecontracteerde zorgverlener volgend jaar niet meer 100 procent vergoed wordt. Kijk dus goed in je polis welke vergoeding jij krijgt. Het kan zelfs zo zijn dat je zorgverzekeraar niet meer vergoedt dan 60 procent, en dat je dus zelf 40 procent bij moet leggen.

‘Bij de combinatiepolis voor de meeste categorieën zorgverleners heb je nog steeds volledige keuzevrijheid’, aldus Prins. ‘Maar voor de geestelijke gezondheidszorg of verpleging en verzorging (wijkverpleging) krijg je alleen een volledige vergoeding als er een contract is.’

Naturapolis

Ook bij een naturapolis is het goed om te kijken met welke zorgaanbieder jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten, want dat wisselt ieder jaar. Bij de niet-gecontracteerde zorg wordt binnen een naturapolis vaak 70 tot 80 procent vergoed, maar dit kan ook minder zijn. Deze informatie kan je vinden in je polis, op de site van de zorgverzekeraar. 

De zorgverzekeraars geven aan dat de de hoge zorgkosten de reden zijn voor de afname van restitutiepolissen. Onder meer MIND, de koepel van cliënten- en naastenorganisaties in de ggz, vindt deze ontwikkeling onwenselijk. Niet-gecontracteerde zorgverleners voorzien vaak in een behoefte die niet elders te vinden is, en voor mensen die al in een zorgtraject zitten is het onwenselijk om bijvoorbeeld van psychotherapeut te wisselen.