background branding

Twee 0906-nummers die betaald doorschakelden naar Belastingtelefoon zijn ingetrokken

18meibellen.jpg

Twee 0906-nummers die bellers tegen betaling doorschakelden naar de Belastingtelefoon zijn ingetrokken. Volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM) was sprake van misleiding.

Bellers werd volgens de consumentenwaakhond niet duidelijk gemaakt wie de aanbieder was en dat de kosten na het doorschakelen bleven doortikken. Het ging om 90 en 100 cent per minuut. De Belastingtelefoon zelf is een gratis nummer van de Belastingdienst.

Het leek erop dat er niet werd voldaan aan de wettelijke regels

Eind februari werden de nummers al geblokkeerd, omdat er na verkennend onderzoek aanwijzingen waren dat niet werd voldaan aan de wettelijke regels. Nader onderzoek heeft nu uitgewezen dat daar inderdaad sprake van was, aldus de toezichthouder.

Wie in een zoekmachine op internet een nummer opzoekt als de Belastingtelefoon, kan ook resultaten tegenkomen van doorschakeldiensten naar zo’n nummer. ACM-bestuurslid Manon Leijten legde eerder al eens uit dat het aanbieden van doorschakeldiensten op zich niet verboden is. "Zolang het maar duidelijk is wie de aanbieder is, wat de dienst inhoudt en wat het kost. Zo niet, dan worden bellers mogelijk misleid en dan kan de ACM ingrijpen."

Minister wil betaalde doorschakeldiensten verbieden

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is overigens van plan betaalde doorschakeldiensten in de 090x-reeksen te verbieden, om consumenten beter te beschermen tegen misleidende doorschakeldiensten, geeft de ACM aan. De waakhond heeft het ministerie gevraagd de aanpassing met spoed te behandelen.

Bron: ANP