Tweedehands autostoeltje kopen? Hier moet je op letten

118011611_l.png

Een ledikantje, box of wandelwagen: aan het lijstje voor kinderspullen lijkt geen eind te komen. Logisch als je de kosten wil drukken door spullen tweedehands aan te schaffen. Maar bij sommige producten is het verstandig om extra alert te zijn, zoals bij het kopen van een tweedehands autostoeltje.

Radar zet voor jou de aandachtspunten op een rij.

Belangrijk: koop van een bekende

Ga je voor een tweedehands stoeltje? Koop deze dan over van een bekende. Mocht het zitje namelijk ooit betrokken zijn geweest bij een ongeval, dan is het niet meer veilig. En helaas zie je dit niet altijd aan de buitenkant. Via een kennis kan je deze onzekerheid uitsluiten.

Let op de levensduur!

Hebben je ouders nog 'jouw kinderzitje' van destijds op zolder staan? Verleidelijk om deze te gebruiken, maar doe het niet! Op autostoeltjes zit namelijk een levensduur. Bijna iedere producent print ergens op het stoeltje een fabricage- of vervaldatum. Vaak kan je met de fabricagedatum op de site van de leverancier de houdbaarheidsdatum vinden.

En die datum staat er niet voor niets. De veiligheid van zo’n stoeltje kan namelijk gedurende de jaren afnemen. Over het algemeen kan je er zo’n zeven tot tien jaar gebruik van maken, maar door veel blootstelling aan zonlicht kan de levensduur ook korter zijn. Gebruik je het zitje veel in de zon? Dan adviseert de ANWB om een levensduur van vijf jaar aan te houden. Controleer dus vooraf goed de datum voordat je een tweedehands stoeltje in gebruik neemt.

Goedgekeurd zitje

Check ook het oranje label van het autostoeltje. Het stoeltje moet namelijk goedgekeurd zijn op basis van één van deze normen: ECE R44/03, ECE R44/04 of ECE R129. Stoeltjes met de normeringen ECE R44/01 en ECE R44/02 mogen niet meer worden verkocht of gebruikt.

Beschadigingen

Natuurlijk heeft een tweedehands product een ander uiterlijk dan een nieuw stoeltje. Zo kan de stof wat versleten zijn of zitten er hardnekkige vlekken in. Dat kan geen kwaad, maar andere beschadigingen mogelijk wél! Als je de bekleding eraf haalt, kan je het zitje controleren op scheuren, vervormingen of eventuele breuken. 

Gordels

Ook moeten de gordels in nette staat zijn om de veiligheid te waarborgen. Let daarbij specifiek op het slot: opent en sluit het soepel? Een stroef werkend slot kan het namelijk laten afweten bij een botsing.

Twijfels?

De originele gebruikershandleiding kan je helpen om het product te controleren op de onderdelen. Twijfel je alsnog over het tweedehands kinderzitje? Koop het dan niet: veiligheid boven alles.

Bron: ANWB, Maxi Cosi