Twitteraars moeten wachtwoord veranderen

twitter106_780.jpg

Twitter heeft een onbekend aantal accounts geblokkeerd, omdat de wachtwoorden mogelijk in verkeerde handen zijn gevallen. Gebruikers moeten een nieuw wachtwoord aanmaken. Het netwerk liet dat vrijdag weten.

De servers van Twitter zijn niet gehackt, benadrukt het bedrijf. Er zijn de laatste weken wel een paar grote datalekken geweest bij sites als Tumblr en Myspace. Die gebruikersnamen en wachtwoorden worden verhandeld op sites. Ze zijn interessant, omdat mensen vaak dezelfde wachtwoorden gebruiken op meerdere sites. Wie dus een Myspace-wachtwoord in handen heeft, kan proberen of dat wachtwoord ook werkt op Twitter.

'Tweestappen-authenticatie'

Gedupeerde Twitter-gebruikers hebben inmiddels een e-mail gekregen waarin staat dat ze hun wachtwoord moeten veranderen. Twitter raadt mensen aan om sterke wachtwoorden te nemen en die nergens anders te gebruiken. Een ander advies is om zogeheten 'tweestappen-authenticatie' in te voeren. Wie wil inloggen, krijgt een sms met een bevestigingscode. Pas als die is ingevoerd, is de gebruiker echt binnen.

Gestolen data

Twitter noemt geen aantallen. Volgens de gespecialiseerde zoekmachine LeakedSource staan er 32.888.300 Twitter-accounts op de lijst met gestolen data. LeakedSource zegt die te hebben gekregen van hacker Tessa88. Dat is mogelijk dezelfde persoon als de hacker Peace, een Rus die meer data heeft weten te kraken.

Bron: ANP