Uitspraak tegen man die moeder hielp sterven

rechter800.jpg

De rechter oordeelt woensdag in hoger beroep of de man die in 2008 zijn 99-jarige moeder hielp met sterven, moet worden gestraft. Het Openbaar Ministerie (OM) had bij het gerechtshof in Arnhem drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist, net als voor de rechtbank.

In 2013 oordeelde de rechter dat Heringa wel schuldig was maar niet hoefde te worden gestraft. Het OM ging tegen die uitspraak in beroep. 'Het buiten de wettelijke kaders hulp verlenen bij zelfdoding mag niet straffeloos, ook al gebeurt het met de beste bedoelingen', stelde het OM toen. Ook de advocaat van Heringa tekende indertijd beroep aan.

Pillen

Heringa hielp zijn 99-jarige moeder aan haar vrijwillige levenseinde. Hij verzamelde pillen voor haar omdat ze vond dat haar leven was voltooid. De zaak was onder meer aanleiding voor een brede ethische discussie over euthanasie, zelfdoding en hulp bij zelfdoding.

Update 14:17: Man krijgt geen straf

Albert Heringa (74) die zijn 99-jarige moeder in 2008 hielp met sterven toen een arts haar uitzichtloze lijden niet wilde beëindigen, krijgt geen straf. Hij kon zich beroepen op een noodtoestand. Hij heeft helemaal zorgvuldig en transparant gehandeld en wordt daarom ontslagen van vervolging, besloot het gerechtshof in Arnhem woensdag.

De verdachte slaakte een zucht van verlichting. 'Ik ben heel blij', reageerde hij. Vanaf de publieke tribune klonk applaus.

Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep (weer) drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen Heringa, nadat de rechtbank hem schuldig had verklaard zonder straf op te leggen.

Bron: ANP