Uitzending 22-03-2021

De puppyhandel is booming en al helemaal tijdens de coronapandemie, maar Marktplaats houdt hier geen toezicht op. Het verkoopplatform handelt er niet naar als de eigen voorwaarden grof worden overtreden. Ook in de uitzending: strijken blijft voor veel mensen een vervelend klusje. Gelukkig bestaan er 'strijkvrije' overhemden! Want die bieden oplossing, tóch? Of is het slechts marketingpraat? En: een opeethypotheek klinkt interessant, maar door de kosten ben je stukken duurder uit.

Marktplaats controleert advertenties in hondenhandel niet

Corona brak uit, iedereen zat thuis en voor je het wist had iedereen opeens een hond. En de puppyhandel is nog steeds booming. De vraag naar puppy’s is zo groot dat bedragen van 1.500 euro eerder regel dan uitzondering zijn. Ook op Marktplaats wordt driftig gehandeld in puppy’s. In hun eigen reglement staat dat je dieren niet aan mag bieden of er naar mag vragen als de advertentie niet aan de dierenwelzijnswet voldoet. Maar wanneer dierenrechtenorganisatie Dier & Recht expres nepadvertenties plaatst met daarin de tekst 'deze hondjes zijn misvormd, koop ze niet' doet Marktplaats er weinig aan om ze te verwijderen. Sterker nog, de marketingafdeling van Marktplaats belt op om te vragen of ze het pluspakket willen aanvragen; dan mag je extra foto’s plaatsen én krijg je het vinkje 'gecontroleerde verkoper'. Dier & Recht vindt het mooi geweest en pleit samen met andere dierenorganisaties voor een handelsverbod op platformen. En wat gaat Marktplaats doen om dit soort advertenties te bannen?

Nooit meer strijken? | Radar checkt

'Non-iron' overhemden, 'strijkvrije' overhemden, of 'ultiem strijkvrij'. Met deze omschrijvingen worden steeds meer overhemden in de markt gezet. Voor de luie man? Of moet er toch nog gestreken worden? Fons, zelf geen groot fan van strijken, neemt de proef op de som en koopt er vier. De vraag is: kom je daadwerkelijk netjes voor de dag zonder ze te strijken? Hellen van Raes, onderzoeker en modeontwerper, snuffelt aan de stoffen en beoordeelt deze. En de best geklede man van Nederland, Paul Rem, beoordeelt de pasvorm en de uitstraling van het 'luie overhemd'.

Duurder uit met opeethypotheek

Wie zijn kapitaal 'in de stenen' van zijn koophuis heeft zitten, kan sinds een paar jaar een opeet- of verzilverproduct afsluiten. Je 'eet' als het ware de overwaarde in je koophuis op in ruil voor cash geld. Dus als je flink hebt afgelost op je huis en je koopwoning is in de loop der jaren veel meer waard is geworden, is dat heel interessant, zou je denken. De kosten van deze nieuwe hypotheken zijn zo hoog, dat je juist duurder uit bent. Dit word je niet altijd duidelijk uitgelegd door de bank of tussenpersoon.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde vorig jaar nog voor de risico's van dit soort verzilverhypotheken. Volgens hun onderzoek hebben tussen 2018 en medio 2019 zo'n 4000 mensen een verzilverhypotheek afgesloten. 'Hoewel het product in een groeiende behoefte voorziet, bestaat het risico dat kwetsbare huiseigenaren erdoor in de problemen komen', was hun conclusie. Er is een groeiende behoefte aan verzilverproducten, maar waarom biedt niemand een deugdelijk en prettig geprijsd product aan zonder risico's?