Uitzending Radar 18 maart 2024: PFAS op groente en fruit, enkelglas en de belastingaangifte
In de uitzending van maandag 18 maart 2024 besteedt Radar aandacht aan PFAS in pesticiden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er steeds meer resten van deze pesticiden op groente en fruit blijft zitten. Ook kijken we naar de belastingaangifte, btw in de kringloopwinkel en zoeken we uit of je als huurder nog enkel glas moet accepteren.
Die tijd van het jaar
Het is weer zover, we mogen onze belastingaangifte doen. Voor de één een klein kunstje, voor de ander een ware nachtmerrie. Ben jij op de hoogte van alle aftrekposten, of is het een kwestie van zo snel mogelijk doorklikken? Radar zet op een rij waar je op kan letten zodat je niet onnodig geld laat liggen.
PFAS in pesticiden
Nederland is koploper in het spuiten van pesticiden waar PFAS in zit. PFAS komen niet in de natuur voor en kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid en het milieu. De stoffen zijn niet tot heel slecht afbreekbaar en worden daarom ook wel de ‘forever chemicals’ genoemd. De meest bekende toepassing is de teflonlaag in je pan, maar het zit ook in make-up, verf en bestrijdingsmiddelen dus. Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer resten van deze pesticiden op groente en fruit blijft zitten. Waarom gebruiken boeren en telers deze pesticiden? En hoe schadelijk is het voor de consument? Radar zoekt het uit.
Inspectie onderzoekt verbod Puppy-yoga
We geven je een update over puppy-yoga. Sinds onze uitzending van vorige week is er namelijk van alles gebeurd. Zo heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onaangekondigde inspectie gehouden bij de yogaschool en onderzoeken zij de mogelijkheid tot het verbieden van de lessen.
Waarom betaal je 21 procent btw in de kringloopwinkel?
Over de stoel die jij naar kringloopwinkel brengt heb je al btw betaald. Als de kringloopwinkel die verkoopt aan een ander, moeten zij daar ook 21 procent btw over heffen. Over de stoel wordt dus twee keer btw geheven. Is dat niet gek, vraagt Fons zich af. In andere EU-landen zijn er speciale lage btw tarieven voor, maar in Nederland niet. En wil je juist hergebruik niet stimuleren en de kosten daarvan laag houden?
Waar is de aannemer van Splinter Chabot?
En aannemers die beloven je huis te renoveren, maar verdwijnen met de noorderzon zodra de aanbetaling is gestort. Het is een bekend probleem en ook Splinter Chabot moest eraan geloven. Hij betaalde zijn aannemer een grote som geld voor aanvang van de renovatie van zijn appartement. De klus zou binnen anderhalve maand zijn geklaard. Maar zes maanden later zit Splinter nog steeds met een bouwval en is de aannemer onbereikbaar. Krijgt Fons hem wel te pakken? En wat kan jij eigenlijk doen om dit te voorkomen?
Hoe lang moeten huurders enkelglas nog accepteren?
Enkelglas is een 'gebrek' in een huurwoning, oordeelde een rechter vorige maand. De verhuurder in de rechtszaak werd dus gedwongen om de ramen te vervangen. Wat betekent deze uitspraak voor de huurders van de 760.000 woningen die nog enkelglas ramen hebben? Blijven zij zitten met dikke rekeningen door hun enkelglas, of grijpt de overheid in?