Uitzending Radar 20 mei 2024: terugleverkosten, overtollige zorg en hotelkamer Olympische Spelen

Terugleverkosten vragen aan zonnepaneelbezitters, het mag volgens de ACM. Maar hoe kun je verschillende aanbieders nu nog met elkaar vergelijken? En jouw geannuleerde hotelkamer blijkt ineens drie keer zo duur opnieuw te zijn aangeboden. Hoe kan dat? Hoe maken we de zorg toekomstbestendig? Radar zoekt dit en meer voor je uit tijdens de uitzending van maandag 20 mei 2024.

ACM heeft gesproken: terugleverkosten vragen aan zonnepaneelbezitters mag

Steeds meer energiemaatschappijen rekenen terugleverkosten aan klanten met zonnepanelen. De een rekent kosten per teruggeleverde kWh, de ander vraagt een vast bedrag per maand. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn deze terugleverkosten redelijk en niet verboden, zo maakte ze onlangs bekend. Maar kun je als consument de verschillende energie aanbieders dan nog vergelijken? En heeft het nog zin om te investeren in zonnepanelen? Radar zoekt het uit.

Hotelkamer geannuleerd en daarna drie keer duurder weer aangeboden

Je boekt ver van te voren je hotelkamer voor de Olympische Spelen in Parijs, om de hoge verblijfskosten voor te zijn. Via Booking.com heb je een mooie kamer geboekt, maar het weekend dat de kaartjes voor de Spelen beschikbaar komen, wordt je hotelkamer geannuleerd. Met verbijstering kijk je op Booking.com en je ziet je hotelkamer, nu drie keer zo duur, op de website staan. Wat moet je dan doen? Contact met de website levert weinig op. Fons gaat er achter aan.

Hoe weet je als patiënt of de zorg die je krijgt voor jou het beste is?

Volgens gezondheidseconoom Xander Koolman worden jaarlijks veel onnodige medische ingrepen uitgevoerd in Nederland. Dit komt doordat behandelingen vaak routinematig worden uitgevoerd vanwege tradities in ziekenhuizen en volumeprikkels die aanzetten tot meer behandelingen om budgetten te halen. Hoe weet je als patiënt of jouw behandeling echt nodig is? In Radar vertellen experts welke factoren leiden tot overtollige zorg en wat er moet veranderen om onze zorg toekomstbestendig te maken.