Uitzending Radar 4 maart 2024: geen energiesteun zonder DigiD en onzekerheid in toeslagenschandaal

Radar besteedt tijdens de uitzending van 4 maart 2024 aandacht aan het Tijdelijk Noodfonds Energie. Voor het tweede jaar op rij lopen de meest kwetsbaren in onze maatschappij namelijk vast in hun aanvraag voor energiesteun. Ook kijken we naar advertenties voor crypto’s, waterontharders en besteden we weer aandacht aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire. 

Geen DigiD, geen Energiesteun

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opnieuw geopend voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Al tienduizenden huishoudens hebben gebruikgemaakt van dit initiatief, dat wordt ondersteund door energieleveranciers en de overheid.

Maar voor het tweede jaar op rij dreigt die missie te mislukken voor een grote groep mensen. De meest kwetsbaren in onze maatschappij lopen vast in de aanvraag voor het steungeld. Wat betekent dit voor deze mensen die niet digitaal vaardig zijn? Radar zoekt het uit.

Misleidende advertentie met BN'ers zet mensen op het verkeerde been

Online advertenties op sociale media en zoekmachines beloven gouden bergen als je in olie of crypto's investeert. Met als lokkertje: een Bekende Nederlander die dagelijks tot wel 6000 euro per dag verdient, met slechts een inleg van 250 euro.

Ook Fons zat in een van die advertenties. Die is hartstikke nep, maar als je eenmaal hebt geïnvesteerd, word je plat gebeld, gemaild en onder druk gezet. Hoe kunnen potentiële gedupeerden voorkomen worden?

Werken magnetische waterontharders?

Je water ontharden met een magnetische waterontharder. Het apparaat is goedkoop en makkelijk te installeren. Maar of het ook echt werkt? Fons gaat op zoek naar antwoorden en komt erachter dat de zaken van de eigenaar van het bedrijf dat de magneten verkoopt, op zijn zachtst gezegd niet lekker lopen. 

Slachtoffers toeslagenaffaire moeten jaren wachten op antwoorden

‘De overheid is blind geweest en heeft levens vermorzeld,’ aldus het nieuwste rapport over fraudebestrijding. Keiharde conclusies, maar wat hebben de ouders die onterecht verdacht werden in het toeslagenschandaal hieraan?  De slachtoffers willen weten waarom de Belastingdienst hen heeft getiranniseerd. Daarom eisen ze álle documenten op die de Belastingdienst over hen heeft verzameld, maar daar moeten ze veel geduld voor hebben. De wachttijd is maar liefst drie jaar. En ondertussen zitten de slachtoffers in onzekerheid.

Meer over