Uitzending Radar maandag 23 oktober

Maandag 23 oktober besteedt Radar aandacht aan het leasen van zonnepanelen en de Belgische bank Dexia. Honderdduizenden klanten sloten daar aandelenleasecontracten af en kwamen zo met een enorme schuld én een BKR-registratie te zitten. Dexia biedt gedupeerden nu een bedenkelijke mogelijkheid om van deze registratie af te komen. Verslaggever Fons Hendriks gaat langs bij hotels om te kijken hoe schoon ze zijn én onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de controle op hygiëne. 

Dexia gedupeerden onder druk door BKR-registratie

Honderdduizenden klanten sluiten rond 2000 aandelenleasecontracten af met een waarde van miljarden euro's bij de Belgische bank Dexia. Klanten denken dat ze sparen, maar in feite lenen ze geld waar Dexia mee belegt. Hierdoor blijven veel klanten met een grote restschuld achter en daardoor ook met een BKR-registratie.

Die registratie hebben duizenden klanten anno 2023 nog steeds. Dexia biedt tegenwoordig aandelenlease-gedupeerden een bedenkelijke schikking aan: klanten kunnen van hun BKR-registratie afkomen als ze beloven niet te procederen over de duizenden euro's waar ze mogelijk recht op hebben. Klanten voelen druk om te schikken omdat BKR-registraties het moeilijk maken om bijvoorbeeld een hypotheek of leaseauto te krijgen. Mag Dexia dit wel doen? En welke rol speelt het BKR hierin?

Vieze Hotelkamers

Je boekt een nachtje weg in eigen land, maar tot je grote verbazing tref je schimmel, bedwantsen, lichaamsvocht en urine- en bloedresten in je hotelkamer aan. Hotels in Nederland zijn niet vanzelfsprekend schoon, maar wie is er verantwoordelijk voor de controle op hygiëne? Fons gaat langs bij een aantal hotels. En wat hij daar aantreft lusten de honden geen brood van.

Zonnepanelen zonder investering duurder dan gedacht

'Zonnepanelen zonder investering', zo wordt het aangeprezen, maar het leasen van de panelen blijkt wel degelijk een fikse investering. Achter de gouden bergen die worden beloofd door aanbieders van zonnepanelen, schuilen torenhoge rentes. Radar gaat undercover en spreekt af met aanbieders van zonnepanelen. Hoe word je al consument geïnformeerd? En hoe weet je of wat je te horen krijgt ook klopt?