Universiteit Utrecht weer beste van het land, maar gezakt wereldwijd

200815 universiteit utrecht.jpg

Nederland is net als vorig jaar met vier universiteiten in de top 100 goed vertegenwoordigd in de ARWU-ranking van beste universiteiten ter wereld. De hoogste Nederlandse notering is net als vorig jaar voor de Universiteit van Utrecht.

De Universiteit van Utrecht staat op de 52e plek op de ARWU-lijst. Dat is drie plaatsen lager dan vorig jaar. De Rijksuniversiteit Groningen staat op de mondiale ranglijst op een gedeelde 69e plek. De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden staan samen op een gedeelde 80e plaats.

De lijst wordt, net als voorgaande jaren, aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford. Op de derde plek staat het Britse Cambridge.

Publicaties en onderscheidingen

De ranglijst wordt jaarlijks samengesteld door de Universiteit van Shanghai. De ARWU-ranking bekijkt meer dan 1200 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de jaarlijkse ranglijst.

Er wordt vooral gekeken naar de onderzoeksresultaten en het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals tellen zwaar mee.