Utrecht start ook proef met hiv-preventiepil PrEP

hiv-preventiepil-01-03-2018.jpg

Na Amsterdam begint ook Utrecht met een onderzoek naar de hiv-preventiepil PrEP. Mensen die zichzelf willen beschermen tegen hiv en daarom deze pil willen gebruiken, kunnen zich laten testen en medisch laten begeleiden door het UMC Utrecht.

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. De proef in Utrecht biedt plaats aan 66 mannen en gaat volgende maand van start.

Vier keer per jaar controle

Tijdens het gebruik van de preventiepil is het nodig om regelmatig te blijven testen op hiv en andere soa’s en om de nierfunctie te controleren. Daarvoor kunnen de proefpersonen vier keer per jaar terecht bij het UMC Utrecht. De maandelijkse kosten van de medicatie bij dagelijkse inname zijn ongeveer 50 euro. Dat moeten de gebruikers zelf betalen.

Als de proef succesvol blijkt wordt die met een jaar verlengd. Het project bestaat uit een samenwerking tussen GGD regio Utrecht, afdeling Volksgezondheid Utrecht, huisartsen en het UMC Utrecht.

'Dit kan hiv voorkomen'

'PrEP voorkomt hiv. Het is een effectief en veilig middel als mensen dit gebruiken onder medische begeleiding. Nog steeds worden er in Nederland elk jaar zo’n 900 mensen besmet met hiv, wat met PrEP deels voorkomen kan worden', aldus het UMC Utrecht.

De GGD in Amsterdam doet al langer onderzoek naar de gebruiksmogelijkheden van de hiv-preventiepil PrEP. De pil wordt in Nederland niet vergoed.

Bron: ANP