background branding

Vakantie in Frankrijk kan nu met CoronaCheck-app

14:07 coronacheck.jpg

Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen de CoronaCheck-app gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn, meldt de ANWB. Het populaire vakantieland gaat de coronaregels aanscherpen nadat de besmettingen stegen en gaat gebruikmaken van een gezondheidspas, de 'pas sanitaire'.

De Fransen bewijzen met de pas dat ze ingeënt, negatief getest of recent hersteld zijn van het coronavirus. Nederlanders bewijzen dit met de internationale QR-code in hun CoronaCheck-app, maar ook het gele vaccinatieboekje kan gebruikt worden, aldus de ANWB. Met de internationale QR-code kan Frankrijk onder meer zien wanneer en met welk coronavaccin reizigers geprikt zijn. In Frankrijk geldt dat mensen twee weken na hun vaccinatie een gezondheidsverklaring krijgen, alleen mensen met het Janssen-vaccin moeten vier weken wachten.

Gezondheidsverklaring vereist

De gezondheidsverklaring is vanaf 21 juli vereist als iemand een evenement wil bezoeken waar meer dan vijftig personen aanwezig zijn. Vanaf augustus is het bewijs ook nodig om naar horecazaken, ziekenhuizen en winkelcentra te gaan. Hier worden later mogelijk nog meer locaties aan toegevoegd. Mensen die binnen Frankrijk met langeafstandstreinen, touringcars en vliegtuigen willen reizen, moeten vanaf augustus ook een gezondheidsverklaring hebben. Nederlanders hebben het bewijs ook nodig om het land in te komen.

Vakantiegangers die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd moeten een negatieve PCR-test kunnen tonen, maar of deze na het aanscherpen van de regels niet ouder mag zijn dan 72 of 48 uur is nog onduidelijk. Op dit moment geldt dat de test niet ouder mag zijn dan 72 uur.

Regels voor jongeren

Tieners krijgen in Frankrijk pas later te maken met de aangescherpte coronaregels. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar hoeven volgens minister van Volksgezondheid Olivier Véran pas vanaf 30 augustus met een zogeheten gezondheidspas te laten zien dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van Covid-19.

Dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar uitstel krijgen, komt volgens Véran omdat vrij laat is begonnen met het inenten van die leeftijdsgroep tegen het coronavirus. De minister zei volgens Franse media ook te willen voorkomen dat vakanties van gezinnen worden 'verpest'.

Bron: ANP