Vakantiegeld voor veel werkgevers een probleem, wat kun je doen?

03052021vakantiegeld.jpg

Vanwege de coronacrisis wordt het voor veel werkgevers moeilijk om vakantiegeld uit te keren. Dat bevestigen werkgeversorganisaties ONL en VNO-NCW aan BNR. In sommige gevallen is zelfs al tegen werknemers gezegd dat ze het vakantiegeld voorlopig niet krijgen, zo blijkt uit een rondvraag van de nieuwszender.

Volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is het moeilijk om het probleem in precieze aantallen uit te drukken. 'Maar het probleem is groter dan vorig jaar. Toen was er eenmalig nog een mouw aan te passen. Nu zijn de reserves verder op, met name in de sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis, zoals horeca, kleine winkels en evenementen. Wij adviseren ondernemers om het vakantiegeld desnoods over meerdere maanden te spreiden.'

Schriftelijk verzoek voor vakantiegeld

Radar vroeg advocaat arbeidsrecht Elise van Es wat je als werknemer kunt doen als blijkt dat je vakantiegeld dit jaar niet of niet op tijd komt. 'Je kunt dan een brief schrijven naar je werkgever waarin je aangeeft dat je het vakantiegeld wil hebben. Als het te laat is kun je zelfs om een wettelijke verhoging van vijftig procent vragen', aldus Van Es. Werknemers hebben recht op het vakantiegeld en een werkgever mag en kan dit niet zomaar inhouden. Wel kan werkgever met werknemer in overleg of het vakantiegeld in verband met Corona dit jaar in termijnen uitgekeerd kan worden. 
'Als je het vakantiegeld maandelijks uitbetaald krijgt kun je, direct als je merkt dat je het niet hebt gekregen, een schriftelijk verzoek doen aan je werkgever door een brief te schrijven,'  vertelt advocaat Van Es. 

Denk goed na over een verzoek

Toch zegt van Es dat je in deze tijd goed na moet denken voordat je zo'n verzoek doet. 'Als de werkgever kan aantonen dat het bedrijf omvalt als het vakantiegeld uitbetaald wordt en dus gegronde redenen heeft omdat hij het wel wil maar niet kan uitkeren, vind ik het niet redelijk om zo'n verzoek te doen en daarbij de wettelijke verhoging van 50 procent te vragen. Vraag je dan als werknemer af of je er echt gebaat bij bent, want als een werkgever omvalt betekent dit ook dat jij waarschijnlijk je baan kwijt bent.'

'In dat geval neemt het UWV het laatste salaris plus vakantiegeld over en kun je als werknemer een WW-uitkering krijgen. Indien de werkgever het wel kan, maar niet wil betalen, is het een ander verhaal en in dat geval adviseer ik er met gestrekt been in te gaan om dus wel het achterstallige vakantiegeld plus wettelijke verhoging van 50% te vorderen,' aldus advocaat Van Es.