Vaker laadproblemen in deze auto’s van Peugeot, Opel en meer

Sommige elektrische automodellen van Peugeot, Opel, Citroën, Fiat, Toyota en DS kampen vaker met laadproblemen vanwege een defecte boordlader. In dit artikel lees je wat het probleem is, welke auto’s er last van hebben en wat de fabrikant voor oplossing belooft.
Wat is het laadprobleem?
Je merkt het probleem doordat je stekkerauto niet meer goed oplaadt aan publieke laadpalen of je laadpunt thuis, maar nog wel aan de snellader langs de snelweg. Dat betekent dat de boordlader (ofwel on-board charger) van je wagen stuk is.
Dit gebeurt relatief vaak bij bepaalde auto’s van merken die onder moederconcern Stellantis vallen, omdat ze zijn uitgerust met een dubieuze boordlader van het merk Mahle. Hoe vaak de boordlader precies stukgaat, willen Stellantis en Mahle niet zeggen. Een nieuwe boordlader kost duizenden euro’s.
Om welke auto’s gaat het?
Het defect komt vaker voor in de volgende modellen,
Met de bouwjaren 2019 tot en met 2022:
- Peugeot e-208
- Peugeot e-2008
- Citroën ë-C4
- Opel Corsa-e
- Opel Mokka-e
- DS 3 Crossback E-Tense
Met de bouwjaren van 2020 tot en met 2023:
- Citroen ë-Jumpy
- Citroen ë-SpaceTourer
- Citroën ë-Berlingo / ë-Berlingo XL
- Opel Combo-e / Combo-e life
- Opel Vivaro-e / Zafira-e life
- Peugeot e-Expert
- Peugeot e-Rifter
- Peugeot e-Traveller
- Peugeot e-Partner
- Fiat E-Scudo / E-Ulysee
- Fiat e-Doblò
- Toyota Proace Electric / Proace Verso Electric
- Toyota Proace City Electric / Proace City Verso Electric
Welke oplossing beloven de autobedrijven?
Stellantis, het moederbedrijf van Peugeot, Opel, Citroën, Fiat en DS, geeft vier jaar garantie op de boordlader in bijna alle genoemde modellen (alleen de Fiats zijn uitgezonderd). Dat is twee jaar meer dan normaal. Deze extra dekking is ingevoerd in april 2021.
Als je dus tegen de laadproblemen aanloopt, dan kun je volgens Stellantis naar de ‘erkende reparateurs’ om de boordlader te laten checken en ‘indien nodig het onderdeel zonder kosten te laten vervangen binnen deze garantieperiode.’ Het bedrijf zegt trouwens dat het geen terugroepactie heeft afgekondigd omdat het probleem daarvoor in te weinig auto’s voorkomt.
Voor de Toyota’s geldt een andere extra garantie, omdat Toyota geen onderdeel is van Stellantis (de Proace-modellen zijn een samenwerking tussen de bedrijven). Toyota geeft op de boordlader van de Proace- en Proace City-modellen 5 jaar of 200.000 km garantie. En als je de auto laat onderhouden door de officiële dealer, wordt dat 10 jaar of 200.000 km.
Wat als jouw garantie al is verlopen?
Als jouw defecte boordlader niet meer onder de garantie van Stellantis valt, dan hoeft dat niet per se te betekenen dat je de volle mep moet betalen voor een vervanging. Volgens ANWB Expert Pieter de Porto kun je je beroepen op zogenaamde non-conformiteit.
Non-conformiteit betekent dat een product niet doet wat je ervan mag verwachten. En De Porto stelt: ‘Er mag van worden uitgegaan dat een boordlader in elk geval langer dan vier jaar meegaat. Indien vaststaat dat er sprake is van non-conformiteit, dan dient de dealer/verkoper het gebrek kosteloos te herstellen of vervangen binnen een redelijke termijn.’
Zo neem je contact op met Stellantis
Hier vind je links naar de klantenservices van Stellantis-merken en Toyota:
Peugeot https://www.peugeot.nl/tools/neem-contact-op.html
Citroën https://www.citroen.nl/handige-links/contact.html
Opel https://www.opel.nl/tools/contact.html
DS https://www.dsautomobiles.nl/handige-links/contact.html
Fiat https://www.fiat.nl/tools/contact
Toyota https://www.toyota.nl/contact/klantenservice
Lees hier schriftelijke reacties van Stellantis, Mahle en Toyota
Ervaar jij ook problemen met jouw boordlader? Vul dan hier onze oproep in