Van angstzweet tot vuiststoot: wat betekenen al die emoji eigenlijk?

emoji_anp_780.jpg

Vrijwel iedereen heeft ze weleens gebruikt of op zijn minst voorbij zien komen in een appje of Facebookbericht: emoji. Hun betekenis is vaak duidelijk, maar soms is die dubbelzinnig, of zelfs heel anders dan je denkt.

Een emoji (meervoud: ook emoji) is een klein plaatje dat een emotie of activiteit uitdrukt. Meestal kun je deze kiezen uit een speciaal menuutje wanneer je tekst op je smartphone intypt, of maakt je smartphone al zelf automatisch een emoji van bepaalde tekencombinaties.

(Emoji moet je trouwens niet verwarren met emoticons. Dat zijn typografische weergaves van emoties, dus opgebouwd uit letters en/of leestekens. Denk aan :) , ;) en :-P .)

Dat menuutje met emoji wordt regelmatig uitgebreid. Zo krijgen we er in 2017 weer 56 nieuwe bij. Maar wat moeten we überhaupt met emoji, en wat betekenen ze eigenlijk?

Waarom gebruiken we emoji?

De ontvanger van jouw geschreven boodschap moet het stellen zonder je intonatie, gezichtsuitdrukking enzovoorts, dus de kans bestaat dat een deel van de betekenis en emotionele lading ervan verloren gaat. Met emoji kun je dat een beetje compenseren. Je kunt ze gebruiken om een bericht op te vrolijken en/of te verduidelijken.

Helaas kunnen ook emoji, net als gezichtsuitdrukkingen, bedoeld of onbedoeld tot verwarring leiden, aangezien hun betekenis en interpretatie van land tot land en cultuur tot cultuur kunnen verschillen. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

Het tekeningetje van twee handen die elkaar raken wordt nogal eens gebruikt om een high five uit te beelden. Dat is echter niet de oorspronkelijke betekenis. In het Japans staat dit symbool voor 'alsjeblieft' of 'dankjewel'. Ook kan het opgevat worden als bidden.

Duidelijker wordt dit betekenisverschil wanneer je de verschillende verschijningsvormen vergelijkt. Op Microsoft-toestellen zie je bijvoorbeeld een 'uitgezoomde' versie van deze emoji, waarbij een persoon zit die met gesloten ogen zijn handen voor de borst tegen elkaar aan houdt.

Met een beetje fantasie kun je het ook opvatten als applaus, maar daar is een aparte emoji voor - zie hieronder.

De applaus-emoji toont ook twee handen tegen elkaar, of in elk geval bij elkaar in de buurt, met vaak nog een paar lijntjes erbij die illustreren dat ze geluid maken.

Er zijn twee emoji met 'cold sweat', ofwel angstzweet. De trieste versie staat voor stress of hard werken, de lachende variant kan opluchting aanduiden, bijvoorbeeld na een gehaald examen.

Er zijn twee emoji met 'cold sweat', ofwel angstzweet. De trieste versie staat voor stress of hard werken, de lachende variant kan opluchting aanduiden, bijvoorbeeld na een gehaald examen.

In kleinere varianten of van een afstandje is het misschien niet meteen duidelijk, maar de tranen in deze emoji zijn toch echt van het lachen en niet van verdriet. Het is dus in zekere zin de emoji-equivalent van 'LOL' ('laughing out loud').

Het knipoogje dient meestal om humor aan te duiden, maar kan ook flirtend gebruikt worden.

De gebalde vuist die 'op je af komt' heeft twee mogelijke betekenissen die zeer tegengesteld zijn. Hij kan staan voor een vuiststoot (agressief dus), maar ook voor een 'boks' (vriendschappelijk; een variant op handen schudden of een high five).

Deze twee emoji met getuite lippen lijken erg op elkaar. Beide kunnen duiden op fluiten ('niks aan de hand!'), maar ook op zoenen.

Deze twee emoji met getuite lippen lijken erg op elkaar. Beide kunnen duiden op fluiten ('niks aan de hand!'), maar ook op zoenen.

De 'meesmuilende' emoji moet je niet zomaar naar je bridgevrienden of naar de buurtapp sturen; deze geeft je bericht namelijk een seksuele lading.

triomf / trots??
http://emojipedia.org/face-with-look-of-triumph/

dizzy, geen vallende ster
http://emojipedia.org/dizzy-symbol/

(Culturele) context

Kortom, net als gezichtsuitdrukkingen en gebaren 'in het echt' zijn emoji voor hun betekenis ook afhankelijk van de context: wat is de toon van het gesprek, de relatie tussen de deelnemers, en wat zijn de culturele achtergronden?

En let op: naast betekenis- en interpretatieverschillen zijn er ook nog verschillen tussen apparaten en websites. Vaak zijn die verschillen heel klein, maar soms kunnen ze tot verwarring leiden. Een overzicht van emoji met hun betekenis én hun verschillende verschijningsvormen vind je op Emojipedia.

Bron: Emojipedia / MakeUseOf

Beeld: ANP Foto / Emojipedia

Meer over