Van Rijn wil dat tabaksdisplays snel verdwijnen

tabak.jpg

Als tabakverkopers niet snel afspreken hoe zij het uitstallen van sigaretten gaan terugdringen, neemt het kabinet zelf maatregelen. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid de verkopers donderdag een ultimatum gesteld tot eind november.

Van Rijn gaf sigarenzaken, tankstations, supermarkten en andere verkopers van tabak vorig jaar opdracht afspraken te maken over het uitbannen van tabaksdisplays. Maar zij hebben nog steeds geen overeenstemming bereikt.

Geen gehoor bij overeenkomst

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid zelf verzuimd heeft om actie te ondernemen om het uitstallen van rookwaar door tabaksverkopers terug te dringen. Volgens het CBL heeft de supermarktbranche hem al maanden geleden een voorstel voor het sluiten van een overeenkomst hierover gestuurd, maar heeft de bewindsman niets meer van zich laten horen.

Kleurig uitgestalde pakjes

Het wachten op een overeenkomst leidt tot ongenoegen bij de PvdA en de ChristenUnie, die de staatssecretaris om stappen hadden gevraagd. PvdA-Kamerlid Marith Volp en haar ChristenUnie-collega Carla Dik-Faber hopen dat jongeren minder gauw zwichten voor de bekoring van de tabak als de kleurig uitgestalde pakjes sigaretten voortaan aan het oog zijn onttrokken.

Bron: ANP