Vanaf 1 maart mogelijk om 1000 euro opleidingsbudget aan te vragen

ANP-441507155 (1).jpg

Vanaf 1 maart is voor het iedere Nederlander mogelijk om een opleidingsbudget van 1000 euro per persoon aan te vragen, het zogeheten STAP-budget. Het UWV en DUO zullen de regeling gezamenlijk uitvoeren. Daarbij is de eerstgenoemde verantwoordelijk is voor het aanvraagproces en zal DUO het scholingregister verzorgen.

Meer dan 200 miljoen beschikbaar

In totaal is een potje van 218 miljoen gereserveerd, waarmee het ministerie hoopt in totaal 300.000 mensen te kunnen helpen. Al is dat afhankelijk van de hoogte van de aangevraagde bedragen. Het bedrag zal door de UWV direct worden overgemaakt naar het opleidingsinstituut. Er zijn verschillende aanvraagperiodes waarover het totale budget wordt verdeeld. De aanvraag kan alleen worden gedaan voor erkende opleidingen. 

Fiscaal aftrekken niet meer mogelijk

Door de komst van het STAP-budget is het sinds dit jaar niet meer mogelijk om gemaakte studiekosten fiscaal af te trekken. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had de eerdere regeling een aantal drempels, waardoor het voor aanvragers soms ingewikkeld was. Ook konden zij pas achteraf de bijdrage ontvangen, wat voor de lage inkomensgroep een extra drempel bleek te zijn.

Relatie tot de arbeidsmarkt

De tegemoetkoming is voor iedereen bedoeld, maar de aanvrager dient wel een relatie te hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit betekent ondermeer dat de leeftijd tussen de achttien en AOW-gerechtigde leeftijd moet zitten. 

Het verschil zelf bijleggen

Omdat de totale vergoeding per persoon 1000 euro bedraagt, moeten eventuele kosten die hoger zijn dan dit bedrag zelf worden bijgelegd. Ook als je werkgever dit bereid is dit verschil te betalen is het mogelijk het STAP-budget aan te vragen. 

Bron: Nu.nl