background branding

Vanaf september voor iedere 12-plusser een herhaalprik tegen het coronavirus

vaccin-herhaalprik-corona159514871_l.jpg

Naar verwachting kan vanaf half september iedere 12-plusser een herhaalprik tegen het coronavirus krijgen, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Eerst zijn zorgmedewerkers met patiëntencontact en mensen met een verhoogd medisch risico aan de beurt en daarna mag de rest.

Volgens Kuipers is de herhaalprik nodig om de bescherming tegen de ziekte en sterfte op peil te houden. Het kabinet houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar.

Een vernieuwd vaccin

Waarschijnlijk wordt met een geüpdatet vaccin geprikt, als blijkt dat deze beter beschermt dan de huidige vaccins. Deze prik moet eerst nog geregistreerd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

OMT adviseerde vaccinatieronde

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet over te gaan tot een volgende vaccinatieronde. Een toename van het aantal infecties kan druk op de zorg veroorzaken en ook elders in de samenleving voor ontwrichting zorgen.

Voor 60-plussers is het mogelijk al de vijfde coronaprik. Eerst kregen zij de gewone serie van het vaccin, die meestal bestond uit twee prikken. Daarna kwamen zij in aanmerking voor een boosterprik en voor een zogenoemde herhaalprik.

Bron: ANP