Varkenshaar in brood en visgelatine in sap
Varkensgelatine in geitenkaas, visgelatine in vruchtensap en eendenveren of varkenshaar in brood. Het zit er in, maar staat niet of in bedekte termen op de ingrediëntenlijst. Volgens consumentenorganisatie foodwatch komt dit door een 'hiaat in de wetgeving'.
Dierlijke bijproducten of producten zitten in heel veel voedingsmiddelen, zoals in kaas, sap, olijfolie, brood en chips. Dit hoeft wettelijk niet expliciet op de verpakking te staan, het kan ook als E-nummer opgevoerd worden. Volgens consumentenorganisatie foodwatch komt dit omdat de wet hierover niet duidelijk is. De organisatie begint een e-mailactie om meer helderheid hierover te krijgen.
Door die onduidelijkheid kan het gebeuren dat mensen die uit principe of om religieuze redenen geen vlees of vis willen eten, dit onbewust en ongewild toch binnenkrijgen. Met de e-mailactie wil foodwatch minister Edith Schippers van Volksgezondheid bewegen om de regels voor etiketten aan te passen om zo de onduidelijkheid weg te nemen.
'Er moet duidelijk vermeld worden of in het product een ingrediënt of 'technische hulpstof' van dierlijke herkomst zit. Dit geldt ook voor dierlijke componenten in smaakstoffen, aroma's en andere toevoegingen.' De organisatie noemt het 'onacceptabel' dat de keuzevrijheid van consumenten op deze manier wordt afgenomen om wel of geen dierlijke producten te eten.
Veel E-nummers (voedseltoevoegingen zoals geur-, kleur-, en smaakstoffen) zijn gemaakt van dierlijke producten, maar dat staat niet duidelijk op de verpakking. Voorbeelden zijn E120 (karmijnzuur), een rode kleurstof gemaakt van luizen, en E542 wat beendermeel is.
Bron: ANP