background branding

Veel klachten over NCOI: '20.000 euro kwijt, maar geen diploma'

Door de coronacrisis moeten veel werkenden zich laten omscholen. Maar over het grootste opleidingsinstituut van Nederland, de NCOI Groep, zijn veel klachten. We deden een enquête onder 262 mensen die een opleiding volgen bij instituut dat onder de NCOI valt, of dit in de afgelopen vijf jaar hebben gedaan. Hieruit blijkt dat één op de vijf ontevreden tot zeer ontevreden is over de opleiding. Wie een klacht bij de instelling neerlegt, krijgt vaak moeizaam contact en welgeteld nul procent geeft aan dat de klacht door het opleidingsinstituut serieus wordt genomen. 41 procent van de ondervraagden vindt de opleiding het geld niet waard. Waar ligt dit aan? En wat gaat de NCOI doen met deze resultaten?

Kijk hier voor alle cijfers uit het onderzoek van Radar

De meeste mensen kiezen voor een opleiding bij de NCOI omdat het lesrooster flexibel is en goed te combineren met werk of andere bezigheden. Maar dat valt in sommige gevallen tegen. Lang niet altijd kun je terecht op de aangegeven locatie. 

Zo spraken wij Tamara, die juist voor NCOI had gekozen omdat ze in de buurt van haar woonplaats terecht kon. Maar toen ze eenmaal aan de opleiding was begonnen, bleken de lessen toch niet in Zwolle te zijn, maar in Utrecht. Tamara: 'Dat wordt je van te voren niet gezegd. Maar ik moest dus om de week naar Utrecht. In het begin is dat niet erg, je bent enthousiast, dus je gaat ervoor. Maar dat is niet waar ik voor had gekozen'. 

'Communicatie lijkt wel onmogelijk'

Tamara wil graag werken in de zorg en koos daarom voor een opleiding HBO-V bij de NCOI. De eerste drie jaar gaat naar tevredenheid, maar het gaat mis bij het begeleiding van het afstuderen. Tamara: 'De communicatie lijkt wel onmogelijk. Als je belt, zijn de juiste personen niet aanwezig. Of wordt je iets beloofd wat vervolgens niet wordt nagekomen. Op mail krijg je totaal geen reactie.' 

Tamara komt op een punt waarop ze er geen vertrouwen meer in heeft en zwaar teleurgesteld stopt met haar studie. Ze is haar geld kwijt en heeft geen diploma. 'Onderhand ben ik 20.000 euro lichter en tot mijn frustratie heb ik nog geen diploma', zegt Tamara. Inmiddels heeft Tamara het geld van de laatste module teruggekregen van de NCOI. Ze volgt nu een reguliere HBO-opleiding bij Windesheim. 

Gedateerd of gebrekkig lesmateriaal

De klachten die studenten hebben zijn divers. Sommige klagen over de extra kosten voor de begeleiding. Anderen vinden dat het lesmateriaal gedateerd is of gebrekkig. Zo merkt ook Lenny Baltussen. Zij wil zich laten omscholen en volgt hiervoor een MBO-opleiding personeelsadministratie bij de NCOI. 'In een van mijn boeken stond dat het ziekenfonds zou komen te vervallen. Dat is natuurlijk al jaren geleden gebeurd. Toen dacht ik wel, hoe oud is dit boek?', aldus Lenny. 

Maar dat was niet het enige. Toen Lenny na een korte onderbreking van haar studie weer wilde beginnen, ging dat toch niet zo makkelijk. 'Ze adverteren met 'u kunt kiezen', maar ik kon niet meer switchen en moest 2500 euro extra betalen', aldus Lenny.  Ze is ook teleurgesteld in de communicatie. Lenny: 'Ik moest altijd zelf overal achteraan bellen en mailen. Het is nu bijna drie jaar verder en ik heb niets bereikt en ben heel veel geld kwijt'. 

Inmiddels heeft Lenny ons laten weten dat naar aanleiding van onze uitzending de NCOI wel contact met haar heeft gezocht. Ze hopen tot een passende oplossing te komen.

Lees de volledige uitslag van onsTestpanel-onderzoek:

41% vindt NCOI-opleiding het geld niet waard

Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico heeft maanden onderzoek gedaan en een groot artikel geschreven over de situatie binnen de NCOI.

In de studio zit Eric Verduyn, directeur Onderwijs van de NCOI. Het instituut heeft ook schriftelijk gereageerd. Lees hier de reactie van NCOI.

Forumreacties

50
  • Door Radar

Uit onderzoek van het Radar Testpanel blijkt dat 1 op de 5 studenten die een opleiding volgens via NCOI zeer ontevreden is. Communicatie is nauwelijks mogelijk en op klachten wordt niet ingegaan. Kijk hier het fragment van Radar over de klachten bij NCOI terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/veel-klachten-over-ncoi-20000-euro-kwijt-maar-geen-diploma/. Heb jij problemen ervaren tijdens een opleiding bij NCOI?

  • Door Anja de Jong

Ik heb de MBO doktersassistente opleiding gevolgd. Los van het feit dat de leerstof onwijs verouderd is en communicatie dramatisch is met NTI, ben ik nog het meest gefrustreerd over het volgende: september 2020: laatste vak afgerond oktober 2020: vak is eindelijk nagekeken en goed bevonden november 2020: NTI heeft mijn diploma aangevraagd ..... 12/2/21 (!)NTI laat weten dat mijn diploma klaar is en dat dit doorgegeven is aan DUO (digitaal afschrift van diploma) en dat er een afspraak gemaakt wordt met PostNL voor het bezorgen van het diploma 01/03/21: Geen registratie Duo, geen afspraak voor diploma, NTI telefonisch niet bereikbaar en antwoorden op emails duurt minimaal een week... Ik heb vandaag wederom gemaild, een kritische tweet en fb reactie gestuurd. Ik zie nu net (20.07) een reactie op mijn fbpost of ik mijn studentennummer wil doorgeven en dat ze morgen mij gaan bellen.... Het zal mij benieuwen...

  • Door LiesBK

Ook ik heb vorig jaar een poging gedaan om een opleiding te volgen bij NCOI. Ik kreeg bericht dat bij mijn voorkeurslocatie niet genoeg aanmeldingen waren en dat ik wel kon kiezen voor digitaal de eerste module te volgen. Daar koos ik voor. Helaas werd ikzelf ziek en moest geopereerd worden en vlak daarna begon de corona crisis. Ik heb aangegeven dat ik de opleiding graag een half jaar wilde uitstellen. Geen probleem! Zou worden geregeld. Maar de betalingen gingen door. Ik bleef hiervoor contact zoeken, maar kreeg iedere keer een ander antwoord. Wederom contact gehad dat ik niet wilde betalen voor een opleiding die ik (nog) niet volgde. Maar ik moest betalen!! Ik besloot door omstandigheden ( mantelzorg voor mijn broer die een zware bypass operatie had gehad en mijn toen 85 jarige moeder) te stoppen met de opleiding. Hierdoor heb ik maar 40% van het betaalde lesgeld maar terug betaald gekregen!!! Of ik ooit nog zou kiezen voor een opleiding bij de NCOI? Ik dacht het nie(t) Nog niet eens gratis!!!! Ik voel me opgelicht!