background branding

Veel vaker enkel glas in particuliere huurwoning dan koopwoning: 'Niet van deze tijd'

Enkel glas.jpg

Veel particuliere huurhuizen hebben enkel glas. Om dubbel glas af te dwingen bij verhuurders, vindt de Woonbond dat enkel glas moet worden gezien als gebrek aan de woning. Dat meldt Trouw. 

Bij particuliere huurhuizen zit in 16 procent van de woonkamers en 23 procent van de slaapkamers enkel glas. Bij koopwoningen ligt het percentage lager: daar heeft 2 procent van de woonkamers en 8 procent van de slaapkamers nog geen dubbel glas. Volgens de Woonbond ‘is dat niet meer van deze tijd.’

De Woonbond haalt zijn cijfers uit de gegevensbestanden van het driejaarlijks woononderzoek, dat gepubliceerd is in juni door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van binnenlandse zaken. Daarnaast blijkt uit recente gegevens dat ook huurwoningen van woningcorporaties te wensen overlaat. 

Enkel glas als gebrek aan woning

Door enkel glas aan te merken als een gebrek aan de woning hoort het bij de onderhoudsplicht van de verhuurder. Daarmee wil De Woonbond particuliere verhuurders forceren om dubbel glas te plaatsen. 

Bewoners opkomen tegen verhuurders

Woonbond-directeur Zeno Winkels hoopt dat huurders achter hun huisbaas aan gaan, wanneer zij een melding van gebrek negeren. Zo kunnen bewoners huurverlaging afdwingen. ‘Zorg dat enkel glas verhuurder geld gaat kosten.’ 

Verduurzamingsplannen

In juni maakte minister Hugo de Jonge zijn verduurzamingsplannen bekend. Hieruit bleek dat er meer minimumeisen eisen moeten worden gesteld aan energiezuinigheid. Vanaf 2030 mogen woningen die niet aan de eisen voldoen, niet meer verhuurd worden.

Allerslechtste woningen sneller aanpakken

De Woonbond vindt de minimumeisen een mooi middel om het doel te bereiken, maar het moet sneller. ‘Veel huurders zitten nú met hard oplopende energiekosten. Als je de allerslechtste woningen wil aanpakken, moet je het dus nu doen’, zegt Marcel Trip van de Woonbond. 

Enkel glas makkelijk aantoonbaar

Volgens de Woonbond is het aanmerken van enkel glas als gebrek een middel met snel resultaat. Het is voor huurders makkelijker aan te tonen dat ze geen dubbel glas hebben dan bewijzen dat het huis slecht geïsoleerd is. Waarschijnlijk komen in de zoektocht naar huizen met enkel glas vooral woningen naar voren die op meer vlakken niet energiezuinig zijn. 

Bron: Trouw