VEH wil inzicht in berekening hypotheekkosten

kostenhypothek_780_1508.jpg

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil meer inzicht in de rekenmethodes van banken bij kosten voor het oversluiten of het vervroegd aflossen van een hypotheek. Volgens de VEH is het onduidelijk hoe banken de hoogte van hun aflosboetes berekenen.

Aanleiding voor de oproep van de VEH zijn nieuwe Europese regels die sinds een maand gelden, waardoor het bedrag dat banken kunnen rekenen bij vervroegde aflossing verder aan banden wordt gelegd. Banken mogen nog altijd kosten zoals het mislopen van rente in rekening brengen, maar mogen daar geen winstopslag meer aan toevoegen.

Weinig verandering in Nederland

Volgens VEH verandert er door de regels in Nederland in principe weinig, omdat de Nederlandse hypotheekmarkt consumenten al meer bescherming biedt dan elders in Europa. Dit wordt ook door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderschreven. Banken moeten volgens de VEH echter wel veel transparanter worden over hun rekenmethodes en moeten die ook beter op elkaar afstemmen.

Duidelijkheid door standaardinformatieblad

Onder de nieuwe Europese regels moeten geldverstrekkers meer duidelijkheid geven over hun kosten via een standaardinformatieblad. De kosten worden zo beter vergelijkbaar voor consumenten. Ook moeten kredietverstrekkers zich meer gaan inspannen om een oplossing te vinden voor huiseigenaren met betalingsproblemen.

Eind augustus gaat de vereniging in overleg met toezichthouder AFM over de rekenmethodes.

Bron: ANP