Minder huiseigenaren hebben een betalingsachterstand

wanbetalers.jpg

Het aantal huiseigenaren dat kampt met betalingsachterstanden op hun hypotheek is in het afgelopen halfjaar verder gedaald. Uit de zogeheten Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR) blijkt dat nog 107.310 huishoudens kampen met problemen. Dat betekent een afname met 3156 ten opzichte van zes maanden eerder.

In april dit jaar bracht het BKR ook al naar buiten dat het aantal wanbetalers was gedaald. Volgens het bureau zet, gelet op de huidige daling van dat aantal, de positieve ontwikkeling 'definitief' door. Op jaarbasis gaat het om een daling van 5 procent. 'Het begint het op een structureel herstel te lijken', meent Peter van den Bosch, directeur van BKR.

Crisis 2008

Sinds de crisis in 2008 is het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek ruim verdriedubbeld. Tijdens de piek in juli 2015 zaten ruim 113.000 mensen in de problemen.

Invloed economische tijd

Volgens het BKR speelt de huidige economische tijd 'uiteraard' een rol bij de afname van het aantal wanbetalers. Zo daalt het aantal werklozen en staan minder huizen 'onder water'. Ook is het banken er veel aan gelegen om klanten met een betalingsachterstand op de hypotheek te helpen bij het vinden van een oplossing.

Eerdere registratietermijn

BKR gaat van een betalingsprobleem op de hypotheek uit bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract. Vanaf volgend jaar zullen de achterstanden op hypotheken eerder gemeld worden. De registratietermijn gaat terug van 120 dagen naar drie maanden, waarmee de achterstandsregistratie meer zal aansluiten bij internationale standaarden.

Bron: ANP