background branding

Veiligheid Dacia Logan 'dikke onvoldoende'

De nieuwe Dacia Logan heeft een dikke onvoldoende gekregen in een Europese botsproef. Dat maakte de ANWB woensdag bekend.

Bij een frontale botsing blijkt dat het passagierscompartiment van de auto ernstig wordt vervormd, waardoor de bescherming van de inzittenden te wensen overlaat. 'Bij de botsing kwamen er scheuren in de voetenruimte en schoten de pedalen ver naar achteren', aldus de ANWB.

Sluiting gordel bekneld

Daarnaast blijkt dat bij een zijdelingse botsing de zijairbag het hoofd van de bestuurder niet goed beschermt. Verder verschoof de stoel van de bestuurder, waardoor de sluiting van de gordel bekneld raakte en niet meer was te openen. De gordel moest worden opengesneden om de testdummy te bevrijden.

Drie sterren

De Logan haalde in de crashtest van Euro NCAP, de Europese instelling die alle automodellen op veiligheid test, slechts drie van de vijf sterren. Volgens de ANWB is vier of vijf sterren de gangbare score bij nieuwe auto's die op de markt komen.

Verhelpen

De bond roept Dacia, het budgetmerk van Renault, op om de tekortkomingen zo snel mogelijk te verhelpen. De botsproef heeft betrekking op de Logan MCV, de stationwagenvariant van het model.

'Veilig'

Naast de Dacia Logan onderwierp Euro NCAP nog elf auto's aan botsproeven. Daarvan haalden zeven de maximale score van vijf sterren en vier modellen vier sterren.

Een woordvoerster van Renault Nederland laat in een reactie weten dat alle automodellen van Dacia veilig zijn. 'We kijken altijd naar verbeterpunten'. Dat de Logan minder goed uit de test is gekomen komt volgens haar vooral door strengere meetmethodes. In Nederland zijn dit jaar ongeveer 2000 van de betreffende auto's verkocht.

Volgens de ANWB is dit onzin. 'Aan de meetmethodes van deze test is al een groot aantal jaren niets veranderd', zegt een woordvoerder.

Bron: ANP