background branding

Ventilator aan bij warme dagen? Dit is wat het kost

130722_ventilatorsite.jpg

Het is heerlijk wanneer de zon schijnt en de temperaturen hoog oplopen, want dat zorgt voor een vakantiegevoel. Maar er moet ook nog gewerkt en geslapen worden met het warme plakkerige weer. Hoe je dit het beste doet? Juist: met een ventilator in je kamer. Maar met de stijgende energietarieven vraag je je wellicht ook af hoe erg een ventilator de kosten doet oplopen.

Om hier achter te komen voerde MilieuCentraal een handige rekensom uit; per uur zou een ventilator zo’n 0.05kWh gebruiken. Momenteel (op moment van schrijven, 22 juni 2023) betreft de stroomprijs gemiddeld 0,46 euro per kWh, wat betekent dat je per uur dat je een ventilator gebruikt zo’n 0,023 euro kwijt bent. Dat is nog geen 3 cent per uur. Heb jij 24 uur per dag je ventilator aan staan, dan kost dat je ‘maar’ 0,55 euro. 

Kosten afhankelijk van energietarief

Maar als het goed is heb jij niet letterlijk 24 uur per dag je ventilator aan en de prijzen van energie blijven helaas stijgen. Deze rekensom kan dus op een ander moment weer anders zijn en je verbruik is afhankelijk van de uren die je de ventilator aan hebt staan. 

Ventilator versus airco

Desondanks is 0,70 euro voor een 24-uur durende koudestroom nog betaalbaar te noemen. Want hoe zit dit eigenlijk met een airco? Dit verschil is waarschijnlijk groter dan je dacht. 

Een mobiele airco verbruikt in plaats van 0,05kWh per uur namelijk tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur. Dit is dus per uur twintig tot vijftig keer zoveel! Per uur kom je bij een mobiele airco dus uit op kosten tussen de 0,46 euro en 1,15 euro. Dat is een stuk minder voordelig dan een ventilator laten draaien.