background branding

Om deze reden word je zo moe van de hitte en dit kun je ertegen doen

106418535_l_normal_none.jpg

Met de zomer in aantocht krijgen we weer steeds vaker te maken met warme dagen en hoewel de warmte erg fijn is, is het ook vermoeiend. Veel mensen raken sneller vermoeid op een warme dag en kunnen zich over het algemeen minder goed concentreren. Maar hoe zit dit eigenlijk? En kun je die vermoeidheid voorkomen?

De reden hiervoor is eigenlijk best logisch. Je wordt eerder moe, omdat de energiebalans van je lichaam verandert. Waar je normaal, bij kouder weer, niet veel energie nodig hebt om je lichaam af te laten koelen, heeft je lichaam hier nu veel meer energie voor nodig en blijft er minder energie over om je bijvoorbeeld te concentreren of om veel te bewegen.

Dit doet warmte met je lichaam

In Nederland is een groot deel van het jaar de omgevingstemperatuur een stuk lager dan je lichaamstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je lichaam normaliter gemakkelijk af kan koelen, omdat de hitte van je lichaam via je huid naar buiten gaat. 

Wanneer het zomer wordt, stijgt de omgevingstemperatuur en wordt het voor je lichaam lastiger om de warmte kwijt te raken. Het gevolg is dat je lichaam gaat zweten, maar deze methode kost je lichaam een stuk meer energie en hierdoor voel jij je dus een stuk sneller uitgeput dan wanneer het buiten tien of twintig graden kouder is. 

Zo raak je minder vermoeid

Maar gelukkig bestaan er ook middeltjes die je hierbij kunnen helpen. Ten eerste kun je je best doen om de omgeving af te laten koelen, zodat ook je lichaam hier minder last van heeft. Een airco of ventilator vlakbij je bureau zetten of elders in je huis of op kantoor kan al enorm helpen. 

Heb je geen koelingssysteem tot je beschikking of is het zo warm dat ook dit niet helpt? Dan kan een siësta in de middag een goed idee zijn. Wanneer je je dag wat eerder begint, kun je op het heetst van de dag een pauze inlassen, zodat je je lichaam even volledig tot rust kunt laten komen. Na zo’n middagdutje kun je dan daarna weer op volle kracht verder. 

Al eerder schreef Radar ook een groter overzicht met tips die je helpen om het koel te houden in tijden van hitte

Drink je water niet te koud

Daarnaast is het goed om veel te drinken zodat je niet uitdroogt van het vele zweten. En hoewel je misschien zin hebt in erg koud drinken, is het beter om niet de hele tijd ijskoud water te drinken. 

Door het koude water daalt je lichaamstemperatuur tijdelijk, maar het gevolg is dat je lichaam weer gaat opwarmen waardoor jij het extra heet krijgt. Probeer het dus vooral bij lauw water of lauwwarme thee te houden, zodat je lichaam niet teveel uit balans raakt.