Warme nachten: hoe kun je lekker slapen in de hitte?

slapen-hitte-04062021.jpg

Na een paar zonnige dagen lopen de temperaturen in huis snel op. Dat betekent: warme nachten. Hoe zorg je ervoor dat je 's nachts koel blijft en lekker slaapt?

Deze vraag stelden we in onze WhatsAppgroep en op Instagram, wat een hoop reacties opleverde. 'Helaas zit ik nog steeds op de juiste tips te wachten', liet lezer Guido weten. Dus voor Guido, en iedereen die moeite heeft met slapen tijdens de hitte, hierbij de meest voorkomende én opmerkelijke tips. 

De klassieke airco of ventilator

Veruit de meest genoemde, en tevens voor de hand liggende tip: een ventilator of een airco in je slaapkamer. 'Ik zet altijd een ventilator bij het voeteneind...heerlijk', zegt Anke. 

Voor extra verkoeling zijn er ook mensen die een natte handdoek over de ventilator leggen, of er bevroren flessen water voor zetten. Zo wordt de lucht koeler. Het is dan wel verstandig om er ook even een droge handdoek of een bakje onder te leggen om het vocht op te vangen. 

Overdag alles dicht, ramen open als je gaat slapen

'We houden overdag de rolluiken zoveel mogelijk gesloten en een uurtje voor we naar bed gaan zetten we de ramen open', zegt Gert. En hij is niet de enige met deze tip. Veel mensen zorgen ervoor dat ze overdag alle ramen, deuren en gordijnen dicht houden, zodat de warmte zoveel mogelijk buiten blijft. Zodra het in de avond wat is afgekoeld, kun je de ramen juist weer open zetten. 

'Met een klamboe om je bed heb je geen last van irritante muggen en kun je gewoon heerlijk slapen', voegt Ans er nog aan toe. 

Koelelement of koude kruik mee je bed in

'Een kruik in de koelkast of de vriezer en die gezellig mee naar bed', is de tip van Kim. En er zijn meer mensen die net als Kim iets kouds mee hun bed in nemen. Zo worden koelelementen genoemd, maar ook bevroren flesjes water gewikkeld in een handdoek. 

Opmerkelijk: lakens en nachtkleding in de vriezer

Dit was misschien wel de meest verrassende tip. Jack adviseert om je lakens en je nachtkleding een half uur tot een uur in de vriezer te doen voordat je gaat slapen. En Fabienne doet natte sokken aan en laat daar een ventilator op blazen. 

Een wat minder rigoureuze maatregel zou zijn om je pyjama en je dekbed aan te passen op de warmte. Slaap bijvoorbeeld alleen onder een hoeslaken en doe een dunne pyjama (of geen pyjama) aan. 

Slaap 'zo laag mogelijk' in je huis

Het is bekend dat warmte naar boven stijgt, dus op een benedenverdieping is het koeler dan op zolder. 'Onze huizen hebben grote, koele kelders. Daarin staan onze logeerbedden en kun je heerlijk slapen. Wij voelen ons zeer bevoorrecht, maar wensen verder ook iedereen de komende maanden veel koelte toe', aldus Andries. 

Mocht het dus voor jou mogelijk zijn om op een lagere verdieping te slapen, zou je dit in overweging kunnen nemen. 

Liggen op een koelmat voor huisdieren

Dit vonden we ook een unieke tip: 'Ik heb laatst een koelmat voor honden gekocht...deze is met gel gevuld ..daar ga ik op liggen in bed en de mat wordt dan lekker koud.' 

Vul een plantenspuit of parfumflesje met water

Voor wat tussentijdse verkoeling geven meerdere mensen de tip om iets in je slaapkamer te hebben waarmee je wat water over jezelf heen kunt spuiten. Hier kun je bijvoorbeeld een leeg parfumflesje of een plantenspuit voor gebruiken. 

Keep calm and sleep well

Alfred en Jack sluiten het af met een goede algemene tip: gewoon rustig blijven en niet gaan woelen. 'Accepteer dat het wat warmer is, dan val je ook beter in slaap.' 

Ook lid worden van de Radar-appgroep?

Wil je ook jouw tips en ervaringen delen, of nieuws, alerts en hulpartikelen van Radar ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze WhatsAppgroep.

Meer over