Zo bescherm je je huisdier tegen oververhitting op warme dagen
De zon staat de komende dagen strak aan de hemel en dat voel je ook. Hoewel jij de dag misschien nog doorkomt met een waaier, kan dat voor je huisdier anders zijn. Honden, katten, konijnen, knaagdieren en vogels hebben het namelijk sneller warm dan mensen. Als je ze niet goed in de gaten houdt, kunnen ze oververhit raken en dat kan dodelijk zijn.
De warmteperceptie van onze geliefde huisdieren is nog wel eens anders dan die van ons. Terwijl wij nog met een muts op de deur uit gaan, kan het zijn dat je harige huisgenoot al droomt van een frisse wind of een sprintje over een gletsjer. Goed, dat is wellicht een beetje overdreven, maar voor sommige honden kan het bijvoorbeeld vanaf vijftien graden al te warm zijn. Het is dus zeker verstandig om alert te zijn op de symptomen die je dier laat zien wanneer deze het te warm heeft.
Te warm of té warm?
Als de buitenkant warm is, zal de binnenkant dat ook zijn. Oftewel, geef je een lekkere aai over de vacht van je dier en merk je dat deze warmer is dan normaal, dan is dit al een teken dat deze het warm heeft. Verder is de ademhaling versneld en zijn de slijmvliezen rood. Daarnaast kan je dier lusteloos zijn en wil deze niet eten. Vogels spreiden hun vleugels en houden hun snavel open.
Als een dier écht oververhit is, kan deze een hitteshock krijgen. Reageert je huisdier (bijna) niet op prikkels en heeft deze een snelle ademhaling en hartslag, bel dan direct de dierenarts en probeer ondertussen je dier zoveel mogelijk te koelen.
Koelen kan vanzelfsprekend door je huisdier in ieder geval uit de zon te halen. Zoek een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken bij de kop, oren, hals en poten met bijvoorbeeld een washandje. Let op! Vermijd ijskoud water, bloedvaten trekken hiervan samen, waardoor je dier nog moeilijke lichaamswarmte kwijt kan raken.
Hondjes die Fikkie heten
Honden kunnen niet, zoals wij mensen, over hun hele lichaam zweten, dit kan alleen via de voetkussentjes en hun tong. Als Fikkie aan het hijgen is alsof hij net een marathon heeft gerend, zou het dus zomaar kunnen zijn dat hij het warm heeft. Koelen kan, naast de al genoemde tips, door met hem te gaan zwemmen. Ook zijn er speciale koeltematjes en koeltehalsbanden te koop.
Je zou er misschien niet direct aan denken, maar honden kunnen ook verbranden. Vooral bij dunbehaarde honden en op plekken zonder vacht, zoals de neus, komt het voor. Insmeren kan met speciale zonnebrand. Ook de voetzooltjes zijn niet zomaar beschermd en kunnen zeker op asfalt of stenen verbranden. Mocht je twijfelen of de grond te warm is, leg dan je hand erop. Is het te warm om je hand er een paar seconden op te laten liggen, dan is het ook te warm voor je viervoeter.
Overhitting bij katten
Katten zijn meestal beter bestand tegen hitte en mochten ze het wel te warm hebben, dan zoeken ze vaak zelf een koelere plek op. Net als honden kunnen ze niet over hun hele lichaam zweten, maar enkel via de voetzolen. Omdat ze weinig drinken, is de kans er wel dat ze overhit raken.
Een oververhitte kat kan futloos zijn, kwijlen, snel ademen, slecht eten of zelfs braken. Zorg dat Minoes toegang heeft tot een koelere plek en altijd genoeg vers drinkwater. Pas op echt warme dagen op met nat kattenvoer. Door de hitte kan dit snel bederven.
Een warm klein konijntje
De dikke vacht van konijnen kan op hete dagen vervelend uitpakken. Omdat veel konijnen die als huisdier worden gehouden gelimiteerd zijn tot waar hun hok staat wat betreft schaduwplekken, is het belangrijk om als baasje de staat van je dier goed in de gaten te houden.
Is Nijntje loom, eet ze slecht, voelen haar oren warm aan en/of zijn de slijmvliezen en binnenkant van de oogleden heel rood, dan heeft ze het te warm. Maak zelf een koelelement door een plastic fles voor tweederde te vullen met water en vries deze in. Wikkel deze in een oude theedoek en leg de fles in het hok. Een buitenhok kun je afkoelen door een wit laken nat te maken en over het hok (dat in de schaduw staat) heen te leggen. Deze vervang je uiteraard als deze is opgewarmd.
Als laatste is hygiëne ook heel belangrijk. Konijnen overlijden bij warm weer vaak aan de huidmadenziekte. De groene vleesvlieg legt eitjes in uitwerpselen of in de vacht en de maden die hier vervolgens uitkomen veroorzaken een bloedvergiftiging. Maak je konijn en het hok dus vaker schoon dan normaal.
Cavia’s, ratten en hamsters
Knaagdieren die het te warm hebben laten dat zien met futloosheid, verminderde of geen eetlust, weinig reactie tot de omgeving en een zichtbaar snelle ademhaling.
Vanzelfsprekend moet je ervoor zorgen dat de kooi van Hammie niet in de zon staat. Verspreid over de dag kun je knaagdieren groente geven voor wat extra vocht. Let hierbij wel op dat je de restjes op tijd weg haalt. Zorg voor genoeg vers drinkwater en zet eventueel een bakje water in de kooi zodat je knaagdier kan pootjebaden. Ook hier werkt de truc van een bevroren fles water met een theedoek erin als koelelement.
Verder kun je haren van langharige cavia’s voor wat meer lucht korter knippen en eventueel een plastic kooi op een diepvrieselementen zetten. Zo koelt de kooi in zijn geheel af.
Lorre warm!
Vogels zweten überhaupt niet door een gebrek aan zweetklieren. Hun lichaamstemperatuur is sowieso al hoger dan die van zoogdieren, waardoor ze minder snel oververhit raken. Bij warm weer sperren ze hun snavel open en ademen ze snel, maar ondiep. Zo verdampen ze vocht uit hun mondholte.
Zorg ook bij Lorre dat hij genoeg vers drinkwater heeft en ook een klein bakje water om in te baden zal op prijs worden gesteld. Zet zijn kooi op een koele plek: uit de zon, maar niet op de tocht. Warme lucht stijgt op, dus het liefst zo laag mogelijk (als Minoes er dan in ieder geval niet bij kan).
Bron: Dierenbescherming, Stichting DierenLot