Krijg je garantie op je nieuwe hond?

garantie hondje.jpg

Garantie op een hond? Dat klinkt gek, maar voor de verkoop wordt een hond gezien als een product en is consumentenbescherming van toepassing. Je krijgt dus garantie op je nieuwe viervoeter. Maar daar is wel wat extra uitleg bij nodig.

In Nederland krijg je zes maanden garantie op je nieuwe hond, als die je gekocht hebt bij een bedrijfsmatige fokker of verkoper. Daar is sprake van als er meer dan twintig honden per jaar verhandeld worden.

Bewijslast ligt bij de fokker of verkoper

De garantie betekent niet dat je elke dierenartsrekening direct door kan sturen naar de fokker of verkoper. ‘In de eerste weken moeten dieren acclimatiseren, dan kunnen ze bijvoorbeeld reageren op andere brokken. Zulke klachten vallen niet direct terug te leiden naar de verkoper. Daarom is het belangrijk binnen een paar dagen even langs de dierenarts te gaan voor een ‘aankoopkeuring’. Dat wordt meestal ook verplicht gesteld door de verkoper. Dat is ook om risico’s inzichtelijk te krijgen’, zegt advocaat Nicolette Heijkant.

Mocht je hond wat mankeren in de eerste maanden, dan ligt de bewijslast de eerste zes maanden bij de verkoper of fokker van de hond. Die moet aantonen dat de problemen niet bij de fokker zijn ontstaan of aannemelijk kunnen maken dat de klachten door de schuld van het nieuwe baasje komen.

Niet de benodigde zorg gekregen

Maar wat als je hond na die zes maanden wat gaat mankeren? Ook dan kun je aankloppen bij de fokker, maar ligt de bewijslast bij de koper. Mocht je er onderling niet uitkomen, dan kun je de stap naar de rechter maken. 

Advocaat Nicolette Heijkant hakte al eens met dat bijltje. Zij procedeerde enkele jaren geleden namens haar cliënten tegen een bedrijfsmatige fokker, terwijl de hond inmiddels ‘al’ twee jaar oud was. ‘Kunnen we aantonen dat de gedragsproblemen ook terug te leiden waren naar de eerste weken in het nest? Dat is gelukt, want er gingen bij de fokker op grote schaal dingen fout. Dat was ook vastgelegd.’ Doordat hard gemaakt kon worden dat de betreffende hond de eerste weken van zijn leven niet de benodigde zorg gekregen had moest de fokker een schadevergoeding voor de gedragstherapie betalen. 

Een huisdier is geen auto die je terugbrengt

Als er wat aan je viervoeter mankeert zijn er formeel drie opties volgens Heijkant. ‘Je kunt koop ontbinden, schadevergoeding vragen of het gebrek herstellen. Met een auto zeg je misschien: hier heb je hem en je krijgt de aankoopsom terug, maar met een huisdier ligt dat heel anders. Die is onderdeel van je leven. Je kunt de schade vergoed willen zien, denk dan aan medische kosten of gedragstherapie.’

Hond uit een gelegenheidsnestje

Maar niet iedereen koopt een hond bij een bedrijfsmatige fokker. Wat als je je nieuwe huisgenoot ophaalt bij een particulier? ‘Bij een professional bent ligt meer verantwoordelijkheid. Maar ook bij de buurman met een gelegenheidsnest geldt: voldoet de hond aan de eisen die ik redelijkerwijs mag verwachten? In de rechtsverhouding maakt het wel verschil bij wie je koopt en of je te maken hebt hebt met consumentenrecht’, zegt Heijkant. En wie een hond adopteert via een stichting weet vaak niets over de achtergrond van de hond. ‘Je weet niet waar die hond vandaan komt. Je kunt meer risico verwachten.  Ook daar geldt, ga langs de dierenarts voor een ‘aankoopkeuring’.

Andere huisdieren

Maar wat als je geen hond wilt kopen, maar liever een kat of een konijn? Ook dan heb je recht op die zes maanden garantie, als je je nieuwe huisdier hebt gekocht bij een bedrijfsmatige fokker of handelaar. Net als bij honden wordt er bij de aanschaf van een nieuw huisdier vaak gewerkt met een koopovereenkomst. Lees goed na wat er daarin staat over hoelang je aan kunt kloppen bij klachten van het huisdier.
Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren geeft deze tips over de aanschaf van een nieuwe hond.