background branding

Wanneer moet je hond gesteriliseerd of gecastreerd worden? En wat kost dat?

22-04-08-hond-castratie-sterilisatie-dierenarts.jpg

Je visite zit met je in de woonkamer, aait jouw hond over zijn bol en vraagt terloops: 'Is hij... geholpen?' Het is toch eigenlijk gek dat mensen zo'n eufemisme gebruiken - alsof de hond zich gekwetst voelt als je de echte vraag stelt: heeft ie z'n ballen nog? Want dat is een belangrijke vraag waar je over na moet denken als hondenbezitter. Laat je je reu of teef steriliseren? Wanneer heeft dat zin en hoeveel kost het? Radar geeft het antwoord. 

Laten we eerst bepalen waar we het over hebben: wat is het verschil tusssen castreren en steriliseren?

Het verschil tussen castratie en sterilisatie

Castratie betekent dat de zaadballen of eierstokken van je hond worden weggehaald. Sterilisatie betekent dat je hond onvruchtbaar wordt gemaakt. Dus als je hond wordt gecastreerd, dan is hij automatisch ook gesteriliseerd, want zonder zaad of eitjes kan hij zich niet voortplanten. De woorden worden door elkaar gebruikt, maar in de praktijk betekent 'sterilisatie' van een hond bijna altijd een castratie.

Waarom zou je je teef laten castreren?

Als je hond een teef is, dan is het grote voordeel dat ze na een castratie niet meer loops wordt. Ze kan ook geen schijndracht meer krijgen. Dat is schijnzwangerschap waarbij je teef mogelijk melk produceert en nieuw (vervelend) gedrag vertoont. Je hebt geen last meer van zulk gedrag, van de bloeddruppels of van reuen die haar achterna zitten. Daarnaast verkleint castratie de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking. 

Waarom castratie voor een reu?

Heb je een reu, dan zijn er minder redenen om hem te laten castreren. Je verhelpt er sommige aandoeningen mee die het gevolg zijn van geslachtshormonen, zoals een terugkerende voorhuidonsteking. Als is vastgesteld dat je reu vervelend gedrag vertoont vanwege hormonen, bijvoorbeeld extreem heftig reageren op loopse teven, dan ben je daar ook vanaf. Ten slotte verkleint castratie de kans op goedaardige prostaatvergroting bij reuen.

Goed nadenken voordat je hond wordt geopereerd

Je moet niet denken dat een castratie alleen voordelen heeft, want de operatie vergroot ook de kans op verschillende aandoeningen. Zo kan je hond last krijgen van onder andere overgewicht, incontinentie en auto-immuunziekten. Een dierenarts kan het beste beoordelen of een castratie veilig en raadzaam is, want dat ligt aan veel factoren, waaronder het ras en de leeftijd van je hond.

En als je het ras van jouw hond een warm hart toedraagt, overweeg dan ook het volgende: hoe meer verschillende honden binnen dat ras nakomelingen krijgen, hoe gezonder het wordt. Misschien kan jouw reutje daaraan bijdragen door een teef te dekken. Daar kun je naar informeren bij de rasvereniging. 

Castratiekosten

Een castratie kost enkele honderden euro's en verschilt op basis van allerlei factoren. Zo is een teef duurder om te laten castreren dan een reu; een grote hond duurder dan een kleine; en een hond met aandoeningen of zeer platte neus duurder dan eentje zonder. Bovendien verschilt de prijs per dierenarts. 

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) gaf in 2019 de volgende prijsindicaties. Het valt te verwachten dat de prijzen sindsdien wat zijn gestegen.

Gewicht van je hond - Prijs voor castratie: reu   
0-10 kg - €140 
11-20 kg - €170
21-30 kg - €190
31-40 kg - €210
41-50 kg - €230
51-60 kg - €245

Gewicht van je hond - Prijs voor castratie: teef
0-10 kg-  €310
11-20 kg - €330
21-30 kg - €370
31-40 kg - €400
41-50 kg - €435
51-60 kg - €460

Wordt castratie gedekt door de dierenverzekering?

Je denkt misschien dat je hondenverzekering een castratie wel dekt, maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Een basishondenverzekering vergoedt namelijk geen preventieve zorg, waar een castratie in principe onder valt. Alleen als je een zeer uitgebreid pakket hebt, betaalt de verzekering.

Bron: LICG