background branding

Verbod bijengif zonder zuiveringsinstallatie

bijen_nieuwtje_0706_780.jpg

Telers mogen het bestrijdingsmiddel imidacloprid voortaan niet meer gebruiken, tenzij ze een gecertificeerde zuiveringsinstallatie hebben.

Met die maatregel moet de hoeveelheid van het schadelijke gewasbeschermingsmiddel dat in het oppervlaktewater terechtkomt worden teruggedrongen, meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) woensdag.

Aantasting en verstoring

De concentraties imidacloprid zijn al jaren te hoog in het oppervlaktewater. Dat kan de organismen in het water aantasten en daarmee de hele voedselketen in en om het water verstoren.

'Al jarenlang komt er te veel van de insecticide imidacloprid in de natuur terecht, ingrijpen is dan ook noodzakelijk. Het verbod van het Ctgb is daarom een begrijpelijke stap die ik respecteer', zegt staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) in een reactie op het besluit.

Ook Natuur & Milieu en Greenpeace zijn in hun nopjes met het besluit van het Ctgb. De milieuorganisaties hebben meerdere keren bij de rechter en de Tweede Kamer gepleit voor een verbod op het bestrijdingsmiddel. 'Maar hiermee zijn we er nog lang niet', aldus Natuur & Milieu en Greenpeace. 'Veel andere zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen zijn nog steeds overal verkrijgbaar.' De organisaties willen dat de schadelijkste bestrijdingsmiddelen zo snel mogelijk uit de reguliere handel worden gehaald.'

Bron: ANP