Imkers in spe

bijenhouden_780.jpg

Polluitslag.

Een eigen bijenvolk onderhouden? Voor 57 procent van ruim 300 pollrespondenten hoeft dat niet zo nodig. 41 procent lijkt het wél wat, en nog eens 2 procent doet het al.

Waarom zou je bijen houden? Niet in de laatste plaats omdat ze honing produceren. Maar daarnaast vervullen bijen ook een grotere taak in de wereld: door van bloem naar bloem te vliegen, bestuiven ze deze. En zonder bestuiving geen vruchten. Ze zijn dus ontzettend belangrijk voor de voedselproductie. Wetenschappers zeggen dat maar liefst drie kwart van onze landbouwproducten van de bij afhankelijk is. De bijenpopulaties staan er echter niet zo gunstig voor, doordat onkruidverdelgers en andere pesticiden óók de bijen doen sterven.

Bekijk ook de uitzendingen die Radar over pesticiden op tuinplanten en bijensterfte maakte.

Zullen ze niet steken?

Terug naar de vraag: zijn de pollrespondenten geïnteresseerd in het onderhouden van een eigen bijenvolk? 57 procent ziet dat niet zitten. De grootste groep (38%) heeft er simpelweg geen interesse in, zoals @LeoStaal, die via Twitter aangeeft liever een potje honing te kopen. 18 procent is bang dat de beestjes zullen steken - een risico dat inderdaad bestaat.

43 procent staat er wel positief tegenover: zij houden al bijen (2%), zouden het wel willen doen (13%) of zouden het wel willen, maar hebber er geen tijd of een geschikte plek voor (28%). Geïnteresseerden kunnen overigens dit weekend rondkijken bij een bijenhouder in de buurt: 9 en 10 juli zijn namelijk de landelijke Open Imkerijdagen.

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls? En aan de enquêtes van het Radar Testpanel? Schrijf je dan (gratis) in als Testpanellid, via deze vragenlijst. Wie al lid is van het Testpanel, vindt de nieuwe poll op de persoonlijke pagina.