Landbouwgif blijkt ook voor vogels fataal

Een gif dat in de landbouw veel tegen insecten wordt gebruikt, blijkt ook voor veel vogelsoorten fataal te zijn. Nederlandse biologen hebben bewijs gevonden dat vogels die insecten eten in hoog tempo verdwijnen op plekken waar het gif wordt gebruikt. Dat schrijft de Volkskrant.

Het gif, neonicotinoïden, is de meest gebruikte insecticide ter wereld. 'We kunnen er niet meer omheen dat dit gif invloed heeft op de natuurlijke leefomgeving, op een manier die we niet eerder hebben gezien', zegt hoogleraar Hans de Kroon van de Radboud Universiteit.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Ze tonen aan dat het aantal insecten etende vogels in Nederland veel sneller afneemt op plekken waar meer imidacloprid in het water zit. Dat komt vooral doordat de vogels niet genoeg eten kunnen vinden als insecten sterven. Vogelbescherming Nederland pleit in een reactie voor een onmiddellijk verbod op het gif, dat ook verantwoordelijk wordt gehouden voor massale bijensterfte.

Bron: ANP MediaWatch / Volkskrant