EU-lidstaten stemmen voor verbod op bijengif

bijensterfte-bijenhouder-bijengif-verbod-eu-780.jpg

Drie veelgebruikte bestrijdingsmiddelen in de landbouw die schadelijk zijn voor hommels, wilde bijen en honingbijen worden verboden in de EU. Daarover zijn de 28 lidstaten het in Brussel eens geworden. Nederland stemde voor het verbod op deze zogeheten neonicotinoïden.

Het gaat om de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, waarvoor sinds 2013 al beperkingen gelden. Gebruik in kassen blijft toegestaan, zoals Nederland graag wilde. Het buitenverbod treedt aan het eind van het jaar in.

Gevaar voor de biovdiversiteit

Bijen zijn onmisbaar bij de bestuiving van gewassen en deze middelen vormen daarmee een gevaar voor de biodiversiteit, zo lichtte landbouwminister Carola Schouten eerder in de Tweede Kamer haar positie toe.

Greenpeace maande de lidstaten eerder al over te gaan tot een verbod om een 'rampzalige daling van de bijenpopulatie te voorkomen'. Grote landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland spraken zich al eerder uit voor een verbod.

Jouw tuin bijvriendelijk

Wereldwijd wordt meer dan 40 procent van de bijensoorten met uitsterven bedreigd. Met een bewust ingerichte tuin, balkon of terras kun je bijen helpen. Hoe? Radar legt het uit:Zo creëer je een bijvriendelijke tuin (hulpartikel)

Aandacht voor bijensterfte in Radar

Radar heeft de afgelopen jaren al herhaaldelijk aandacht besteed aan bijensterfte door het gebruik van pesticiden.Zie ook: Pesticiden in bijensterfte (Radar-uitzending)

Bron: ANP