background branding

Praxis bant giftige onkruidbestrijdingsmiddelen

Bouwmarkt Praxis is gestopt met de verkoop van onkruidbestrijdingsmiddelen gebaseerd op glyfosaat. Dit middel is schadelijk voor mens en milieu.

De ban van glyfosaat, sinds deze maand, is de eerste stap in een zesjarenplan op het gebied van onkruidbestrijding en gewasbescherming. Dit plan is door de doe-het-zelf-keten zelf opgesteld. Na de zes jaar wil Praxis alle planten in de winkel vrij hebben van stoffen die schadelijk zijn voor bijen, vlinders en overige insecten. Klanten worden biologische alternatieven geboden.

Desastreuze gevolgen

De aanleiding van het nieuwe beleid is een rapport dat Greenpeace vorig jaar uitbracht. Uit het rapport bleek dat bij verschillende tuin- en bouwcentra in Nederland giftige gewasbeschermingsmiddelen werden aangetroffen op planten. Middelen die een desastreuze impact hebben op bijen, vlinders en andere insecten. Ook Radar besteedde aandacht aan dit rapport.

Parkinson

Greenpeace reageert positief. Campagneleider Kees Kodde: 'Dit is heel goed nieuws. Glyfosaat is ontzettend smerig spul. Het wordt in verband gebracht met onder meer de ziekte van Parkinson. Mensen gebruiken het in de tuin waardoor het water vervuild raakt.'

Navolging

Vorig jaar kondigde Intratuin al aan de verkoop van het middel te staken. Kodde hoopt op navolging van andere tuincentra en bouwmarkten.