Intratuin maakt stap richting gifvrij

Intratuin stopt met de verkoop van de omstreden onkruidbestrijdingsmiddelen die de stof glyfosaat bevatten. De Tweede Kamer heeft onlangs een motie aangenomen dat de verkoop van deze stof aan particulieren per november 2015 verbiedt.

Verschillende organisaties pleitten eerder voor een verbod op de stof, die gevaarlijk zou zijn voor het milieu. Testorganisaties zeggen echter dat glyfosaat bij juist gebruik onschadelijk is. Dat juiste gebruik is volgens Intratuin moeilijk te controleren.Verbod

Verantwoordelijk staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu wilde op minimalisering inzetten, maar via een aangenomen motie heeft de Tweede Kamer het verbod in maart dit jaar toch afgedwongen.

Intratuin stopt nu alvast met de levering van alle 22 middelen die de giftige stof bevatten. De keten van tuincentra heeft naar eigen zeggen inmiddels voldoende ecologische alternatieven in het assortiment om deze middelen te schrappen uit het aanbod.Nog altijd veel pesticiden

De beslissing houdt niet in dat andere producten van Intratuin vrij zijn van schadelijke pesticiden. Eind april berichtte TROS Radar over een onderzoek van Greenpeace, waaruit blijkt dat veel planten van onder andere Intratuin zijn behandeld met een scala aan al dan niet verboden stoffen.

Een jaar geleden liet Radar al zien dat de tuincentra vol liggen met luizenverdelgers en mierlokdozen die zeer schadelijk zijn voor honingbijen. In deze insectenverdelgers zitten hoge doses van zogenaamde neonicotinoïden, die zeer giftig zijn voor honingbijen. Wat betreft deze producten heeft de Intratuin nog altijd geen actie ondernomen.

Bron: ANP / TROS Radar