Verbod op gebruik ‘zuiveltermen’ voor plantaardige alternatieven ingetrokken

26:05 plantaardige melk.jpg

Het Europese Parlement heeft een voorstel voor het verbod op het gebruik van 'zuiveltermen' voor plantaardige alternatieven ingetrokken. Dit melden bronnen binnen het Europese Parlement aan de Volkskrant. De plantaardige producten mogen hierdoor aanduidingen als 'variatie op kaas' of 'alternatief voor yoghurt' gewoon blijven gebruiken.

Eind vorig jaar werd een voorstel om het gebruik van zuivelnamen, als melk en kaas, te verbieden voor plantaardige producten. Namen als sojayoghurt of havermelk zouden hierdoor aangepast moeten worden. Onder andere het Nederlandse CDA steunde dit voorstel.

Verandering van naam en verpakking

De regel zou inhouden dat verwoordingen als 'variatie op' of 'vervanger van' yoghurt, melk of kaas verboden zouden worden voor plantaardige producten. Daarnaast zouden deze producten qua verpakking niet meer mogen lijken op de verpakking van zuivelproducten. De voorstanders claimen dat dit namelijk tot verwarring onder de consumenten leidt.

Massaal in opstand tegen regel

Er was meteen veel verzet tegen het voorstel. Zo schreef Greenpeace samen met nog twintig andere milieuorganisaties een brief aan de Europarlementariërs met een oproep om het voorstel tegen te houden. Ook tekenden ruim vierhonderd miljoen consumenten de petitie van ProVeg, een ngo die zich inzet voor het vervangen voor dierlijke voeding door plantaardige alternatieven, om het voorstel te schrappen.

Daarnaast gaf de koepel van Europese consumentenorganisaties, Beuc, aan tegen het voorstel te zijn. Volgens de Beuc zouden de plantaardige alternatieve op deze manier minder aantrekkelijk worden, 'terwijl we weten dat we meer plantaardig moeten gaat eten'.

Voorstel van tafel

Uiteindelijk werd het voorstel in de definitieve stemronde over het landbouwbeleid van de Europese Unie van tafel gehaald. Veerle Vrindts, directeur ProVeg Nederland noemt dit een overwinning voor het gezond verstand en de planeet. 'Niemand raakt in de war of wordt misleid door termen als 'plantaardig alternatief voor zuivel.'

De huidige wetgeving verbiedt het gebruik van de termen melk, kaas, boter of yoghurt al voor plantaardige alternatieven. Deze woorden mogen alleen gebruikt worden voor dierlijke producten.

Bron: Volkskrant