'Verbod op meer dan twee drankjes halen op festival'

alcohol-festival080317.jpg

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) wil dat bezoekers van evenementen niet meer dan twee drankjes tegelijkertijd kunnen halen bij een bar. Het instituut hoopt dat jongeren onder de 18 hierdoor geen alcoholische dranken kunnen bemachtigen, meldt de NOS.

Volgens de wet is het niet toegestaan om alcohol te geven aan minderjarigen, toch gebeurt dit vaak wel. De regel blijkt namelijk lastig te handhaven op grote evenementen zoals festivals. Jongeren die de wet overtreden worden zelden beboet. De Koninklijke Horeca Nederland pleitte eerder dit jaar voor een boete van ruim 1300 euro voor meerderjarigen die alcohol doorgeven aan minderjarigen.

Kroegbaas ook beboet

Horecagelegenheden kunnen ook bestraft worden als ze alcohol geven aan klanten die de drankjes vervolgens doorgeven aan jongeren onder de 18. De horeca is niet blij met deze regelgeving, omdat het in de praktijk vaak moeilijk is om te controleren. STAP denkt dat het barpersoneel beter kan optreden als klanten nog maar twee drankjes tegelijkertijd mogen bestellen.

'Mensen mogen zelf best meer dan twee drankjes drinken'

'Als iemand tien glazen haalt is de kans groter dat er één van wordt doorgegeven aan een jongere die nog niet mag drinken', vertelt STAP-directeur Wim van Dalen in het NPO Radio 1 Journaal. 'Het is niet zo dat mensen zelf niet meer dan twee drankjes mogen drinken'.

Hoop op minder jongeren in het ziekenhuis door alcoholmisbruik

Het instituut hoopt bovendien het aantal jongeren dat in het ziekenhuis belandt door alcoholmisbruik terug te dringen. Dit jaar zijn er tientallen minderjarige festivalgangers in het ziekenhuis terechtgekomen die te veel hadden gedronken, volgens Van Dalen.

Duidelijk signaal

De maatregel moet een signaal afgeven aan barpersoneel en bezoekers van grote evenementen, zegt de directeur. Hij hoopt dat gemeenten de regel invoeren en handhaven op festivals.

'Onhandig'

Mensen kunnen op grote evenementen niet meer een tray met bier halen na de invoering. Bezoekers zullen dus vaker moeten lopen om drankjes te halen. 'Dat kan inderdaad onhandig zijn', geeft Van Dalen toe.

Bron: NOS