Verbod op plastic om groenten en fruit is welkom in Nederland

wegwerpplastic_780.jpg

Plastic verpakkingen om groenten en fruit, dat mag weleens klaar zijn, zegt bijna 90 procent van ruim 2000 ondervraagden. In Frankrijk wordt dit per volgend jaar ingevoerd. Een goed idee, we moeten van al dat plastic af, zeggen de meesten. Slechts een kleine groep van 12 procent is tegen: 'Niet plastic is het probleem, maar de asociale mens', schrijft iemand bijvoorbeeld. Dat er iets moet veranderen, daar zijn beide partijen het over eens. Wat staat Nederland te wachten, en wat kun je zelf alvast doen?

Zowel voorstanders als tegenstanders van het verbod maken zich zorgen over de enorme hoeveelheid plastic die zich opstapelt: 'De afvalcontainer is voor 70 procent gevuld met plastic afval, hoog tijd dat er iets aan gedaan wordt', zegt iemand die voorstander van het verbod is. Bovendien werd deze week bekend dat we niet alleen veel plastic om ons heen hebben, maar ook in ons lichaam: door al het plastic om ons heen krijgen we per week de hoeveelheid plastic van een betaalpasje binnen.

We hebben na het koken een ontzettende berg plastic. Iedere dag.
- polldeelnemer die plastic op meer plekken wil verbieden

Alleen de groentenafdeling is niet genoeg

Beide groepen vragen zich af of het een verbod op plastic om groenten en fruit wel zoden aan de dijk zet. Want wat te denken van de rest van de supermarkt? En van 'to-go-winkels' zoals tankstations, waar alles apart verpakt is? En van apparaten verpakt in piepschuim, het 'servies' van fastfoodketens en alle 'totaal overbodige prullaria' die in winkels ligt, zo sommen mensen op.

Velen zijn juist daarom voor de maatregel: 'De plastic afvalberg wordt te groot dus alles wat je kunt verminderen is meegenomen.' Voor anderen is het een reden om tegen te stemmen: 'Plasticgebruik reduceren is prima, maar pak vooral ook andere supermarktproducten aan voor wat betreft hun overdadige plasticgebruik. Het lijkt mij slecht om kwetsbaar fruit los te verkopen.' Dat probleem zien ze in Frankrijk ook, en daarom geldt voor kleinere fruitsoorten als frambozen en bosbessen nog een uitzondering, als moet daar over een paar jaar ook een alternatieve verpakking voor komen.

'Verbied AL het wegwerpplastic'

'Verbied ook zakken om boodschappen die bezorgd worden. Een bos bloemen met folie eromheen, inpakpapier dat van plastic is inclusief de plastic strikken. Van mij mogen ze nog verder gaan en bijvoorbeeld billendoekjes/vochtig toiletpapier verbieden. Dat fabrikanten maar eens gaan nadenken over alternatieven. En hef in godsnaam btw op plastic goederen. Het is namelijk niet nodig om ieder jaar nieuwe kerstversiering te kopen (om maar een voorbeeld te noemen).'

- Polldeelnemer voor (meer dan) een verbod op plastic om groenten en fruit

Houdbaarheid

Zowel voor- als tegenstanders maken zich wel zorgen over de houdbaarheid, daar is het plastic is toch ook goed voor? Voedsel verspillen is natuurlijk ook niet de bedoeling. Dat zal voor het met plastic omwikkelde piepschuim schaaltje met vier appels erop niet gelden, zoals iemand opmerkt. Zoals een ander zegt: 'Bepaalde producten zijn in papier niet houdbaar of transportabel. Maar bij veel andere producten is verpakking in papier door de consument zelf wel mogelijk. Maatwerk is dus nodig!'

Neem je eigen katoenen zakje mee. Dit kun je wassen en verdwijnt niet in de afvalbak
- Polldeelnemer

Eigen tas of verpakking meenemen

Heel wat polldeelnemers geven aan dat zij al vaak zelf een tas, broodzak of groentenetje meenemen. Zo geeft iemand aan dat dat op sommige plekken in Frankrijk nu al de gewoonte is: 'Ik woon in Frankrijk en de plastic zakken en tasjes zijn hier al veel langer afgeschaft. Losse groenten en fruit gaan in een papieren zak of in een zelf meegebracht katoenen tasje. Je bent er zó aan gewend.' Dat laatste is wat meer mensen zeggen: het is een kwestie van wennen: met het afschaffen van de gratis plastic tasjes ging dat toch ook zo?

Lees ook:

Zo kies je de meest milieuvriendelijke verpakking

Minder zwerfafval: begint dat bij de consument?

Sommige tegenstanders vinden juist dat niet de verpakkingsindustrie, maar de consument moet worden aangepakt: 'Plastic is niet het probleem, maar de asociale mens die het niet in de PMD-zak deponeert.' Daar is niet iedereen het mee eens: 'Ik moet dat plastic opruimen anders kan ik er een boete voor krijgen', verklaart een voorstander van het verbod: 'Ik heb niet om die plastic verpakking gevraagd. Het wordt je opgedrongen.' Ook volgens natuurorganisatie Natuur & Milieu lost de PMD-zak niet alles op: er zijn zoveel soorten plastic en sommig plastic is te sterk vervuild (bijvoorbeeld door etiketten) dat veel niet gerecycled kan worden. Wereldwijd wordt slechts 5 procent van het plastic daadwerkelijk gerecycled.

Ook in Nederland neemt de overheid intussen stappen om het plasticgebruik te minderen. Zo is deze week bekend gemaakt dat werwerpkoffiebeker of kantoor vanaf 2023 verleden tijd moeten zijn. Een jaar later zou de verpakking van kant-en-klaarmaaltijden duurder: je moet dan extra betalen voor het plastic, tenzij de verpakking herbruikbaar is. Nu maar hopen dat de verpakkingsindustrie dat niet opvat als een uitnodiging om meer plastic te gebruiken zodat het 'herbruikbaar' is, waarna het tenslotte toch wordt weggegooid…

Moeten we wel wachten tot de politiek het eens wordt met de industrie? Nee, vindt deze polldeelnemer: 'Volgens we hebben al te veel plastic zeeën. Wij mensen moeten hiervoor gaan en niet wachten op de politiek.' Hoe? Lees hier alle tips die we voor je op een rijtje zetten:

Tips om (veel) minder plastic te gebruiken

Over de minder-plasticpoll

De vraag of je voor of tegen een verbod op plastic om groenten en fruit bent is tussen 12 en 28 oktober 2021 ingevuld door 2120 mensen. Wat is eigenlijk jouw mening? Radar vraagt dat met grote regelmaat aan haar Testpanel. Wil je ook onze polls en vragenlijsten invullen? Word gratis lid van ons panel.