Verbod op reclame voor online gokken: waarom zie je het nog steeds?

online gokken 2023.jpg

 Online gokbedrijven mogen sinds 1 juli 2023 door nieuwe wetgeving geen reclame meer maken. Toch wordt er nog steeds reclame gemaakt voor online kansspelen, en ook voor andere soorten van gokken. Waarom is dat zo?

Toch nog online gokreclames

Reclame maken voor online gokken mag sinds 1 juli 2023 niet meer. Alhoewel, helemaal verboden is het ook weer niet. Het mag als de reclame niet gericht is op mensen tussen 18 en 24 jaar, en de reclame niet wordt uitgezonden op tv of radio en niet op billboards op straat verschijnt. Online reclame maken voor online gokken mag dus nog wel. Het klopt dus dat niet alle reclame voor online gokken verboden is.

Verslavingsgevoeligheid telt

Voor andere soorten van gokken zijn de reclameregels een stuk minder streng. Loterijen bestaan bijvoorbeeld al jaren en de gevaren ervan zijn bekend. Deze gokvorm zorgt volgens de Rijksoverheid voor relatief weinig risico op verslaving, in vergelijking met andere typen kansspelen. Voor 06.00 uur en na 19.00 uur mogen reclames voor dit type gokspel worden gezien of gehoord, ook op televisie en radio.

Reclame voor risicovolle kansspelen, zoals sportweddenschappen, mag dan weer vanaf 21.00 uur worden getoond. Waarom? Dit type blijkt verslavingsgevoeliger.

Meld het bij de Kansspelautoriteit

Zie je gokreclames op tijden of plekken waar je die volgens de regels niet mag zien? "Consumenten die van mening zijn dat zij reclame te zien krijgen die in strijd is met de reclameregels, kunnen daarvan melding doen bij de Kansspelautoriteit," aldus een woordvoerder van de genoemde instantie."

Wij schrijven regelmatig over alles wat te maken heeft met reclame. Niets missen? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Bronnen: Kansspelautoriteit, Rijksoverheid, NOS, RTL Nieuws.