background branding

Verdampt de alcohol die je aan een gerecht toevoegt wel helemaal?

wijn126291398_l_normal_none.jpg

Een goede scheut bier voor je uienstoof of wat kletsen wijn toevoegen aan je risotto of pastagerecht; alcoholische dranken kunnen net dat beetje extra smaak toevoegen aan een gerecht dat het extra lekker maakt. En als je het verhit, verdampt de alcohol alsnog! Toch? 

Dat is dus niet helemaal waar. Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum legt aan NU.nl uit dat er altijd een bepaalde hoeveelheid alcohol over zal blijven in een gerecht waaraan het is toegevoegd. De hoeveelheid die achterblijft, is afhankelijk van de tijd dat het gerecht verhit is. "Als je een gerecht twee uur laat stoven, kun je ervan uitgaan dat meer dan 90 procent van de alcohol verdampt is".

Kookpunt van alcohol

Of de alcohol wel of niet uit je gerecht verdwijnt, heeft met een aantal zaken te maken. Zo moet ten eerste het kookpunt van 78,3 graden bereikt worden, omdat onder deze temperatuur de alcohol sowieso niet verdampt. 

Daarnaast moet je de deksel van de pan af halen. "Als je een gerecht laat doorsudderen met de deksel van de pan, dan is het meeste zo weg. Als je de deksel op de pan laat zitten, condenseert de alcohol en valt die terug de pan in", licht levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer toe.

Er blijft altijd een restje over

En hoewel alcohol zeker grotendeels zal verdampen zonder deksel op de pan, blijft er altijd een restpercentage over. Een manier om alle alcohol uit je gerecht te laten verdampen, is door het de hele dag op het fornhuis te laten gaan. De smaak van je gerecht zal er alleen niet op vooruit gaan.

Bij het bereiden van een risotto, die al in zo’n twintig minuten gaar is, kan iets meer dan de helft van de alcohol overblijven. Wanneer je zo’n tweehonderd milliliter wijn toevoegt aan dit gerecht, zal na twintig minuten nog zo’n zestig procent van de alcohol zijn overgebleven. 

Laat alcohol bij twijfel liever weg

Wil jij eigenlijk zo min mogelijk alcohol tot je nemen of maak je een gerecht voor een zwangere vrouw en/of kinderen? Dan is het waarschijnlijk beter om de alcohol helemaal uit het gerecht te laten, omdat er dus altijd restanten over zullen blijven. 

Bron: NU.nl