Vergoeding treinvertraging ook bij overmacht

Treinreizigers hebben ook recht op vergoeding voor een vertraging als die vertraging het gevolg is van overmacht. Dat stelde het Europees Hof van Justitie donderdag in Luxemburg.

Spoormaatschappijen mogen niet vrijgesteld worden van het betalen van die compensatie bij overmacht, aldus de rechters. Zij bogen zich over de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB. De ÖBB heeft in haar algemene voorwaarden een bepaling die zegt dat het recht op compensatie niet geldt wanneer de vertraging niet de directe schuld is van de spoormaatschappij. De ÖBB moet die bepaling dus schrappen.

Volgens Europese regels hebben treinreizigers met meer dan een uur vertraging recht op een gedeeltelijke terugbetaling van hun ticket.

Volgens een woordvoerder van de NS stelt de Nederlandse spoorvervoerder zich al jaren coulant als het gaat om terugbetaling van reiskosten bij vertragingen, ook al gaat het om overmacht. 'De Europese regels schrijven terugbetaling na zestig minuten voor. Bij ons is dat dertig minuten', aldus de woordvoerder. 'Wat dat betreft verandert er weinig voor ons door deze uitspraak.'

Bron: ANP