Verkeersboetes flink duurder: zoveel betaal je voor een overtreding
Verkeersboetes gaan met ingang van 1 maart 2024 flink omhoog, Snelheidsboetes stijgen gemiddeld met zo’n 10 procent, bij andere boetes is het afhankelijk van je vervoermiddel. Radar zet de nieuwe boetebedragen op een rij.
Waarom stijgen de verkeersboetes?
De verkeersboetes worden jaarlijks verhoogd met een inflatiecorrectie: dit jaar gaat het om een correctie van 5,7 procent. Maar dit jaar stijgen de boetes harder dan dat. Dat komt doordat ze worden gebruikt om de begroting sluitend te maken.
Zoveel stijgen de verkeersboetes
Radar heeft het boetebedrag van een aantal overtredingen op een rij gezet. Snelheidsboetes stijgen gemiddeld met zo’n 10 procent, bij andere boetes is het afhankelijk van je vervoermiddel.
Boetebedrag niet in verhouding
Uit een onderzoek van het Radar Panel bleek dat de helft van de mensen de hoogte van verkeersboetes in 2023 al niet in verhouding vond met de overtreding zelf. En dat terwijl de boetes toen dus nog iets lager waren dan in 2024.
Ook experts vinden bedragen niet in verhouding
Niet alleen de deelnemers van ons panel zijn ontevreden over de boetebedragen, ook experts vinden ze te hoog. Zo vertelt hoogleraar verkeerspsychologie Dick de Waard aan de NOS: "De verhogingen gaan ontegenzeggelijk over financiën, het helpt niets in het gedrag van verkeersdeelnemers. Als boetes heel laag zouden zijn en dan zouden worden verhoogd, dan heeft het mogelijk wel effect. Maar als een boete als 380 euro is en naar 420 gaat, waar hebben we het dan over?”
Om de verkeersveiligheid te vergroten kun je volgens hem ongewenst gedrag beter onaantrekkelijk of onmogelijk maken. Als snelwegen bijvoorbeeld smaller zijn, rijdt je minder hard. En als de kans op een boete groter is, zul je ook minder snel een overtreding begaan.
Bron: NOS