background branding

Verpanding sieraden of dure spullen voor steeds meer mensen een noodgreep

240822_verpandensite.jpg

Door de torenhoge inflatie en de stijgende energieprijzen verpanden mensen vaker hun gouden sieraden of dure spullen. Het is dit jaar veel drukker bij pandhuizen en goudinkopers, bovendien verschijnen er steeds meer klanten uit de middenklasse aan de balie. 'Voor veel mensen is dit een noodgreep', waarschuwt het Nibud. Dat meldt RTL Nieuws.

Verpanden klinkt misschien als iets van vroeger. Maar het wordt snel drukker bij de ketens die deze dienst aanbieden. De jaarlijkse 'dip' in de omzet van pandhuizen aan het begin van de zomer, vanwege de storting van het vakantiegeld, is vrijwel uitgebleven, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Grote stijging te zien in opslag verpandingsketen

De verpandingsketen Used Products, met 53 vestigingen marktleider in Nederland, ziet een flinke stijging. De voorraad verpande spullen die de winkels van Used Products gezamenlijk in opslag hebben is de afgelopen zes maanden gegroeid met 34 procent, zegt directeur Berthold Bakker. 'Wij zijn de voelsprieten van de samenleving. Dit zijn signalen waarvan wij weten dat ze een voorbode zijn van wat over een halfjaar of een jaar door iedereen herkend gaat worden.'

Bij het Pandhuis Den Haag, een gemeentelijke instelling, is dezelfde trend zichtbaar. In augustus was de voorraad beleende spullen met 11 procent gestegen ten opzichte van het begin van dit jaar. Ook hier bleef de rustige periode door de storting van het vakantiegeld dit jaar achterwege.

Geldproblemen duidelijk in de pandhuizen

Ook budgetinstituut Nibud waarschuwde al langer dat steeds meer gezinnen, ook met een modaal inkomen, in de knel komen. Aan de balie van de pandhuizen zien ze het nu gebeuren.

Bron: RTL Nieuws