'Verplicht verlichting ook voor voetgangers'

voetganger-slecht-verlicht-niet-zichtbaar-in-verkeer_780.jpg

Polluitslag.

Voetgangers moeten verplicht verlichting dragen, vindt bijna twee derde van ruim 380 pollrespondenten. Wat zijn de argumenten voor en tegen?

Wanneer het donker is moeten voetgangers, net als fietsers, verlichting dragen wanneer zij zich op de openbare weg bevinden. Dat vindt een meerderheid (64%) van de pollrespondenten.

'Automobilisten laten zich teveel afleiden'

De overige 36 procent acht verplichte verlichting voor wandelaars niet nodig, zoals Susanne via Twitter laat weten: 'Nee, voetgangers lopen op de stoep en fietsers fietsen op de weg. Bij een zebrapad staat doorgaans een lantaarnpaal en moet de automobilist opletten.' Dat laatste vindt ook Jeroen, die op Facebook veel bijval krijgt voor zijn reactie: 'Als ik hardloop of de hond uitlaat in het donker en langs de weg of over een fietspad loop heb ik een reflectiehesje met 14 lampjes aan en bandjes om met blauwe ledlampjes en nog zien de fietsers en automobilisten me niet altijd. Ik denk toch echt teveel afleiding van o.a. mobieltjes en multimedia systemen, want ik loop erbij als een levende kerstboom.'

'Probeer een overstekende wandelaar maar eens te zien'

Dat automobilisten moeten opletten, daarover is iedereen het wel eens. Echter, zo merkt Bastiaan Oostendorp op: 'Iedereen legt vaak de schuld bij automobilisten die teveel afgeleid zijn door mobieltjes. Grotendeels ben ik het daar zeker mee eens hoor, alleen: rij jij eens in het donker in een auto en probeer eens een overstekende wandelaar te zien...' Yvonne Hazen herkent het probleem: 'Zeker als je net ook een tegenligger hebt, zie je niet veel.' In de ervaring van @LovelySinger68 zullen veel automobilisten zich herkennen: 'Ondanks dat ik goed oplet onlangs nog een hartverzakking van iemand die plotseling overstak, donker gelaat, donkere kleding en zwarte hond. En geen lantaarnpaal bij het zebrapad, maar paar meter verderop.'

Verhoogd risico op aanrijding voor voetgangers in het donker

Verlichting voor voetgangers kan een oplossing zijn. Dat is ook de conclusie van een rapport dat de politie en verzekeraars eind vorige maand naar buiten brachten. Daaruit blijkt dat in de donkere periode voetgangers extra kwetsbaar zijn in het verkeer, meer nog dan fietsers. In vergelijking tot de lente en zomer zijn voetgangers in de donkere maanden 4 tot 5 keer vaker betrokken bij verkeersongelukken. Bij fietsers ligt de kans op ongelukken 3 keer hoger – ook hoger dus, maar minder dan bij voetgangers. De reden voor het verschil in risico: een gebrek aan zichtbaarheid, vooral met slecht weer.

Eigen verantwoordelijkheid

Wat een verplichting lastig maakt, is dat het moet worden gehandhaafd. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor fietsers, maar bij voetgangers vinden veel mensen dat het niet overal hoeft te gelden. Bijvoorbeeld alleen buiten de bebouwde kom, of op plekken waar geen verlichting is, of geen voetpad.

Estheria geeft op Twitter aan dat het wat haar betreft niet verplicht hoeft te worden, maar zij denkt wel aan haar eigen veiligheid wanneer ze de weg op gaat. Ook volgens Sherill, via Facebook, is het 'zeker handig als ook voetgangers beter zichtbaar zijn. Maar... het is een eigen verantwoordelijkheid.' Verstandig is het dus om zoals Jeroen, hierboven, 'als levende kerstboom' de weg op te gaan. Of om net als Carola voor een witte fiets te kiezen, zoals zij op Facebook laat weten.

Lia heeft in het kader van de eigen verantwoordelijkheid ook nog een advies: 'We dragen in de winter donkere kleding, maar eigenlijk zouden we lichte jassen moeten gaan dragen.' Patrick geeft via Twitter nog een algemeen advies waar niemand iets tegenin kan brengen: 'Ongeacht je positie op de weg: doe je mee aan het verkeer? Wees dan zichtbaar!'

Doe ook mee aan de poll

Geef ook je mening over actuele zaken: doe mee aan de nieuwe poll. Die staat klaar voor alle Radar Testpanelleden. Geen lid? Je kunt je aanmelden (gratis) via deze vragenlijst. Je wordt dan voortaan ook uitgenodigd om deel te nemen aan de onderzoeken van Radar. Lees meer over het Radar Testpanel.