Verplichte rijtest voor mensen met autisme volgens Gezondheidsraad onnodig

26042021rijtest.jpg

Het is onnodig om alle rijexamenkandidaten met autisme te verplichten een rijtest te doen, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De raad adviseert om de rijtest alleen te laten afnemen als de verplichte medische keuring daar aanleiding toe geeft.

Nu moeten mensen met de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) die voor het eerst een rijbewijs willen aanvragen, eerst medisch gekeurd worden. Ook moeten ze een rijtest doen bij het CBR.

'Driekwart van de kandidaten rijgeschikt verklaard'

Volgens de Gezondheidsraad wordt zo'n driekwart van de kandidaten met autisme na keuring en test rijgeschikt verklaard. Van de kandidaten die ongeschikt blijken, of rijgeschikt onder bepaalde voorwaarden, geeft in de meeste gevallen niet de rijtest, maar de medische keuring de doorslag. 'De raad adviseert daarom om de verplichte rijtest voor alle rijexamenkandidaten met ASS te laten vervallen en het CBR de test alleen af te laten nemen als de medische keuring daartoe aanleiding geeft', aldus het adviesorgaan.

Veel klachten over rijtest

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) kreeg dit jaar al 112 klachten binnen over de verplichte psychiatrische keuringen voor mensen met autisme bij het CBR. Dit zei NVA-directeur Karol Henke in Pointer (KRO-NCRV) op NPO Radio1. Myrthe heeft autisme en ook zij had een vervelende ervaring met een CBR-psychiater. 'Al voor ik kon gaan zitten vroeg hij: Dus, heb jij nog autisme? Er zijn blijkbaar nog steeds professionals die niet weten dat autisme helemaal niet weg kan gaan', zegt Myrthe. 'Ik vond dat heel vervelend want deze man beslist wel over mijn toekomst.' Henke herkent dit beeld: 'Het is een algemeen probleem. De kennis over autisme bij de professional is vaak te laag.'

Bron: ANP / KRO-NCRV Pointer